”Vientijazzari” 80 vuotta

Pääkonsuli, jazzpianisti Jaakko ”Jaska” Harjula täyttää 80-vuotta 27.1. Helsingissä. Musiikki on tullut verenperintönä Mozartin syntymäpäivänä Hämeenlinnassa syntyneen Jaskan elämään. – Kotimme oli hyvin musikaalinen, vaativa isämme soitti ja opetti pianoa. Kaikkien viiden lapsen piti aloittaa pianon soiton opiskelu, kun täytti seitsemän vuotta.

– Jos halusi, sai myös soittaa selloa ja trumpettiakin. Opiskelin ensin pianoa ja trumpettia. Ensimmäinen keikkani oli Hattulan kirkon vieressä olevassa baarissa, jossa soitin huonon pianistin kanssa trumpettia. Siltä istumalta päätin ottaa pianon omaksi instrumentiksi; se oli viisas teko.

Kalle Kaartinen (vas.), Pekka Sarras, Jaska, Ilkka Hanski ja Pentti Kaartinaho

Jazzkipinä iski Jaskaan Hämeenlinnassa 1950-luvulla: – Vanhin veljeni soitteli jazzlevyjä ja paras kaverini oli Jorma Viitamäki. Hänen isänsä oli tunnettu jazzhaitaristi Kauko Viitamäki ja setä fantastinen jazzmuusikko Kalevi Viitamäki. Heitä kuuntelin paljon ja varsinkin Kalevin soitantaa kuunnellessa, ”taivas oli usein lähellä”.

Kuulun Viitamäen jazz-suvun tyyli oli hyvin moderni; tangoa ja jenkkaa ei juuri harrastettu. Veljekset kuuntelivat Amerikan ääntä ja levittivät sen ilosanomaa Hämeenlinnan ympäristöön ja suvaitseviin oppikouluihin. Hämeenlinnan Lyseossa oli parhaimmillaan kolme hyvää ja yksi vähän huonompi koululaisbändi.

Opiskelemaan ja musisoimaan
– Armeijan jälkeen pääsin opiskelemaan Helsinkiin. Keikkamaailma aukeni! Moni tuntemani hämeenlinnalaiskaveri oli muuttanut isomman rahan perään Pääkaupunkiin. He muistivat minut ja keikkoja alkoi pukata. Ensimmäinen esiintyminen oli Viitamäen Kalevin kanssa Hämeentiellä olevassa tanssiravintolassa.

– Ylioppilaskunnissa oli runsaasti kohtuullisesti palkattuja tanssi, -laulu, -juoma ym. keikkoja. Sitten tulivat ulkomaisten laulajien keikat. Enpä olisi uskonut, että niistä sai hyvää oppia italian ja espanjan kielessä tuleviin työmatkoihin. Keikat olivat pääasiassa Helsingissä ja lähiympäristössä.

Hannu Thoren (vas.), Göran Larsen, Nalle Lindsröm, Jaska Harjula, Mikko Mustonen ja Pekka Sarmanto

Jaska teki pitkään yhteistyötä Martti ”Huuhaa” Innasen kanssa. – Innanen ei tuntenut nuotteja, joten harjoitteluun kului runsaasti aikaa. Pohjanmaalla käytiin pääsylippurahoilla. Valitettavasti yleisö ei pitänyt Innasen ja meidän Bossa Novasta. Onneksi Huuhaa keksi Elsan ja Esterin! Jazzkeikkojakin oli sopivasti; ulkomaanmatkoilla pääsi usein lavalle, kun vastapuoli tiesi jazzin voiman ja monipuolisuuden.

Jazz 
– Lapsuuden kodista lähtien iso osa elämääni on ollut jazz ja musiikki kaiken kaikkiaan. Jazzia pitää tuntea ja osata lukea. Sen viehätys piilee siinä, että jazz antaa huikean mahdollisuuden improvisoimiseen, kertoa, soittaa ja laulaa oma versio, vaikka jonkun maailmantähden sävellyksestä.

Jazz on kulkenut Jaskan mukana aina. Piano on löytynyt toimistolta, kotoa ja mökiltä. Hänet tuntevat ovat nähneet ja kuulleet Jaskaa elinkeinoelämän tilaisuuksien lisäksi mm. Storyvillessä ja Suomen PerinneJazz ry:n jazzilloissa.

– Aina on ollut aikaa jazzille, joka on tuonut iloa elämääni ja toivottavasti myös kuulijoille! Olen syvästi kiitollinen jazzymmärryksestä kodille, Hämeenlinnan Lyseolle ja kaupungin musiikilliselle ympäristölle….

Ekonomiksi vuonna 1964 valmistunut Jaakko Harjula on maamme merkittävämpiä viennin kouluttajia sekä kansainvälisen kaupan osaajia. ”Mr. Fintrana” tunnettu Harjula toimi 40-vuotta Vientikoulutussäätiön ja Fintran (nyk. MIF) toimitusjohtajana.

Paljolti hänen ansioistaan viennin osaamisen, bisneksen ja kulttuurin yhdistäminen kansainvälisessä kanssakäymisessä on saanut uuden merkityksen ja arvon.

Pääkonsulin arvonimen vuonna 2002 saanut Harjula toimi vuosia Maailmanlaajuisen kansainvälistymiskoulutusjärjestön IATTO:n puheenjohtajana. Hänelle myönnettiin vuonna 2009 Cannesissa järjestön “Lifetime Achievement Award” -palkinto merkittävistä ansioista kansainvälistymiskoulutuksen kehittämisessä globaalilla tasolla.