Suomen PerinneJazz ry:n konserti-tapahtuma- jami-ilta

Roamin`Street Band (RSB) esiintyy ravintola Nyyrikissä ma 8.4. klo 17.00-22.00.  RSB on täydessä kokoonpanossaan yhdentoista soittajan ja kahden laulajan muodostama pirkanmaalainen katusoitto-orkesteri, jonka musiikin juuret vievät 1900-luvun alun New Orleansiin.

Tuolloin mustien työlauluista, kreolien rytmeistä ja sotilassoittokuntien eurooppalaisista harmonioista syntyi kokonaan uutta musiikkia. Näitä jazzin syntyhistorian ensimmäisiä kappaleita soitettiin aluksi pelkästään korvakuulolta pelimannihengessä kadunkulmissa, kapakoissa ja mustien omissa viikonlopputanssiaisissa. RSB jatkaa tätä amerikkalaisen kansanmusiikin perinnettä myös kokoonpanonsa muodossa:

Trumpetti Lauri Vartola
Klarinetti Tuomo Marttila
Saksofoni Keijo Ekola
Vetopasuuna Reijo Latvio
Tuuba Pasi Jaakkola
Pyykkilauta Lauri Pursiainen
Banjo Jukka Järvelä
Kitara Petri Kuvaja
Kontrabasso Pasi Harju
Bassorumpu Veijo Niemelä
Marssirumpu Antti Oinonen

Laulusolisteina esiintyvät Piritta Lumous ja Johanna Marttila.

Improvisaatio voimakkaasti mukana tuomassa tuoreutta ja jännitystä esityksiin. Bändin jäsenet nauttivat esiintymisestä ja se välittyy myös yleisölle. Kuulijat alkavat huomaamatta naputtaa tahtia ja suu menee messingille muillakin kuin soittajilla.

Konsertin väliajalla julkistetaan China Boy -kiertopalkinnon on saaja.
China Boy (”Musta kornetti”) on Suomen PerinneJazz ry:n myöntämä tunnustus perinnejazzin parissa ansioituneille harrastajamuusikoille ja -yhtyeille. Kornetti-taulu on Alvi´s Dixie Stompers´in lahjoittama ja luovutetaan vuodeksi kerrallaan saajalleen.

Konsertin väliajalla julkistetaan China Boy -kiertopalkinnon on saaja.

Palkinnon saajat 2012-2022

Harri Rautiainen (Tapio Jalava)

2012 DRB Swing Band, Jaakko Rinne
2014 The Swing Machine, Veijo Koskinen
2015 Monday Session, Rolf “Rolle” Lindström
2016 Birger´s Ragtime Band, Birger Lindström
2017 Alte Kameraden, Timo Valkamo
2019 Djangomania, Vesa Tompuri
2021 Broadway, Harri Rautiainen
2022 Black C, Markku Harjula

Ilta päättyy jameihin klo 20.00-22.00

VAPAA PÄÄSY

Pöytävaraukset puh. (09) 757 2299
[email protected]

 

 

kuva Savonlinnan oopperajuhlat haast 2022

“Jazzin kanssa elämä on kivempaa!”

– Oma jazzkiinnostukseni lähti minua kuusi vuotta vanhemman veljeni harrastuksesta. Hän soitti viulua ja myös sitten kontrabassoa opiskelijabändissä, jossa soitti mm. Heikki Sarmanto, joka oli veljeni rinnakkaisluokalla Norssissa. Pikkuserkkuni Esa Helasvuo johdatti minua myös jazziin. Hauska tapahtuma oli Ostrobotnialla eli Bottalla, kertoi kulttuurivaikuttaja Aarno Cronvall 5.2.2024 SPJ;n jazzillassa ravintola Nyyrikissä

Lue lisää Jazzrytmeistä TÄSTÄ

” THE SOUND OF RONNIE KRANCK”

Elävän musiikin maailma oli Suomessa ehkä vilkkaimmillaan 1950- ja -60 lukujen vaihteessa. Kymmenet tanssiorkesterit ja -yhtyeet kiersivät jatkuvasti paikkakuntien tanssipaikoissa. Tuossa vaiheessa, varsinkin nuorison kohdalla, svengaavalla jazzmusiikilla oli tärkeä rooli.
Yksi suosituimmista näistä yhtyeistä oli Ronnie Kranck’in orkesteri.

Ronnie Kranck Orchestra

Sen kekseliäät sovitukset, jotka olivat pääasiassa Pentti Lasasen käsialaa, siirsivät materiaalia Count Basien, Duke Ellingtonin ja muiden big-bandien suosituista kappaleista Kranckin sekstetin puitteisiin. Tämä kolmen puhallinsoittimen yhtye, mukanaan harmonikka, kontrabasso ja rummut, sai aikaan suuren orkesterin soinnin kekseliäillä instrumentaatioratkaisuilla ja väritti tanssipaikkoja svengaavilla kansainvälisillä hiteillä. Nyt olemme saaneet käsiimme alkuperäisiä nuotistoja noista sovituksista, ja tarkoituksena on siirtää ne tähän päivään ja laajentaa niitä, käyttäen hyväksi yhtyeen jäsenten korkeaa solistista tasoa.

Sovitusten harmonikkaosuuksien hallinta vaatii syvää tyylillistä asiantuntemusta ja sitä edustaa maassamme parhaiten Mika Huusari. Puhallinsolistien lahjakkaan etulinjan muodostavat Timo Paasonen (tpt), Mikko Mäkinen (cl, ten sax, fl) ja Seppo Olkkonen (bari sax). Svengin takaavat Atro ”Wade” Mikkola (bs) ja Jari ”Kepa” Kettunen (drms).

THE SOUND OF RONNIE KRANCK projektin musiikki soveltuu hyvin sekä tanssittavaksi, että kuunneltavaksi, ja tuo hienosti esille suomalaisen jazzmusiikin aitoa perinteistä sointia.

ON THE ROCKS – 12.3.2024 klo 19.30-22.00

Liput a´17 eur/12 eur jäsenet

Yhteyshenkilö: Wade Mikkola +358 40 754 1404, [email protected]

“Musiikki kantaa läpi elämän” – Harri Aavaharju 70-vuotta

Yhdistyksemme hallituksen jäsen ja Jazzrytmien päätoimittaja Harri Aavaharju täyttää 70-vuotta 7.2.2024 Helsingissä. Harri on ollut maamme merkittävimpiä jazzvaikuttajia vuodesta 1970 lähtien. Hän on toiminut aktiivisesti alan järjestöissä ja aktiivimuusikkona, orkesterin johtajana, promoottorina ja Storyvillen ensimmäisenä ohjelmapäällikkönä (1993-2003). Päätyönään hän on tehnyt mittavan uran LVI-insinöörinä. Alla oleva teksti on Kilta-Sanomat lehden haastattelusta, jonka päätoimittaja Harri myös on.

Lue lisää JAZZRYTMEISTÄ

Artikkelikuvassa Harri Aavaharju ja Louis Armstrong -palkinto, jonka Suomen PerinneJazz ry myönsi hänelle yli 50 vuoden työstä perinteisen jazzin hyväksi vuonna 2021.

Parhaimmat onnittelut Harrille !

Historian siivet havisevat – Sounds of Ronnie Kranck

Helsingin Suomalaisella Klubilla kuljetaan legendaarisen Ronnie Kranckin (1931–2014) yhtyeen jalanjäljillä aidoin alkuperäisin sovituksin la 10.2.2024 klo 19.00. Samalla nautimme klubin keittiön laadukkaasta illallisesta ja kartutamme Pentti Lasasen (1936–2021) nimikkorahastoa.

Musiikista vastaa kvintettimme Antti Sarpila (cl/sax), Wade Mikkola (bass), Jarza Karvonen (drs), Pekka Toivanen (sax/cl) ja Seppo Hovi (pno), joka laajenee jazzhanurin mestarin Mika Huusarin ja UMO:n palkitun trumpetisti Timo Paasosen myötä täyteläisen soinnin swingorkesteriksi. Seppo Hovi tarinoi tuttuun tapaan flyygelin äärellä.

Ronnie Kranckin yhtye, Jörgen Petersen (vas.), Erkki Karjalainen, Olli Mäkelä, Ronnie Kranck, Pentti Lasanen ja Per Wallenius

ILMOITTAUTUMINEN: Tilaisuuteen ilmoittaudutaan maksamalla illalliskortti 120€ /hlö etukäteen Suomen PerinneJazz ry:n tilille: FI37 1745 3000 1479 93, viestikenttään JAZZ, lisätietoja Matti Vatanen, puhelin 050-656 97.

HUOM Paikat varataan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Lämpiö / baari aukeaa klo 18.00, tilaisuus alkaa klo 19.00

Nyyrikin jazzillat keväällä 2024

Suomen PerinneJazz ry:n suositut jazzillat jatkuvat keväällä 2024

Alustavat päivämäärät (muutokset mahdollisia): ma 8.1,  ma 5.2, ma 4.3, ma 8.4, ti 30.4. ja ma 20.5.2024

Kiittäen kuluneesta kaudesta toivotamme kaikille rauhallista joulua ja menestystä vuodelle 2024

                       Jaakko Rinne, tuottaja                      Jarmo Karamäki, jami-isäntä

Puheenjohtajan Joulutervehdys

KUVASSA: “PerinneJazzin ilosanoman julistajat 2023”, Classic Jazz Society Quintet: Seppo Hovi (vas.), Antti Sarpila, Pekka Toivanen, Wade Mikkola ja Jartsa Karvonen

Suomen PerinneJazz ry:n 11. toimintavuosi alkaa olla päättymässä ja jälleen kerran on tilinpäätöksen aika. Yhdistyksen puheenjohtajana olen varsin tyytyväinen kuluneen vuoden toimintaamme, erityisesti siihen, että olemme pystyneet koronavuosien jälkeen palaamaan normaaliin toimintaympäristöön ja saaneet jäsenistömme määrän pysytettyä entisellään ja jopa hieman kasvamaankin. Vaikeista vuosista selviytyminen on uskollisen ja tulevaisuuteen luottavan jäsenistömme ansiota mistä esitän nöyrän kiitokseni.

Vuoden 2023 aikana teimme uusia alueellisia valtauksia. Helmikuussa Kuopiossa toteutimme yhdessä Kuopio Jazz & Blues ry:n sekä paikallisten musiikkioppilaitosten kanssa uuden tyyppisen 2-päiväisen Kuopio Winter Jazz festivaalin, johon kuului workshop-luentoja, konsertteja ja jami-ilta. Tapahtuma oli laadullisesti korkeatasoinen ja yleisömenestys hyvä. Festivaalille on suunniteltu jatkoa myös vuonna 2024. Kuopion matkaan liittyen saimme järjestettyä erilliskonsertteja myös Kangasalla, Imatralla ja Lappeenrannassa.

Maaliskuussa 2021 keskuudestamme poistunutta kunniajäsentämme no 4, Pentti Lasasta (1936–2021), muisteltiin Helsingin Suomalaisella Klubilla helmikuussa pidetyssä tilaisuudessa. Tilaisuus oli loppuunmyyty ja stipendirahastomme karttui odotuksia enemmän. Myös Tähtisumua pääkonserttimme syksyllä Savoy-teatterissa oli lähes loppuunmyyty ja antoi meille lisää taloudellista liikkumavaraa toimintamme tarpeisiin.

Pääosin kuukausittainen konserttitoimintamme Helsingissä Café Caruselissa, ravintola Nyyrikissä ja uusi ”aluevaltauksemme”, tanssipohjaiset perinnejazz-illat Live Club On the Rocks´ssa soljuivat mukavasti entiseen tapaan. Caruselissa kokeilimme syksyn 2023 aikana konserttien muuttamista maksulliseksi. Musiikki-iltojemme esiintyjät ovat valtaosin ammattimuusikoita ja olemme kokeneet tämän olevan ristiriidassa, että näihin korkeatasoisiin konsertteihin ei peritä pääsymaksua. Valitettavasti Caruselin maksulliset syyskonsertit eivät saavuttaneet toivottuja yleisömääriä, joten Carusel-toimintamme on uudelleenarvioinnin kohteena.

Merkittävä lisä toiminnallemme oli viime vuonna tapahtunut Jazzrytmit -lehden toimitusvastuun siirtyminen yhdistyksellemme. Jatkuvasti päivittyvä verkkolehti tarjoaa meille erinomaisen kanavan toimintaamme koskevan tiedon levittämiseen ja toivon, että jäsenistömme käyttää tätä tilaisuutta aktiivisesti hyväkseen. Liioittelematta voin todeta, että Jazzrytmien noin 20 kirjoittajan toimitus omaa tämän maan parasta tietämystä suomalaisesta jazz- ja rytmimusiikista. Klikkailkaa!

Ja nyt kun Joulu lähestyy, niin muistakaa että yhdistyksen julkaisemia tupla-CD-levyjä ja levyyn liittyviä ”Takapotkun Taikaa” -kirjoja on vielä varastossamme. Oiva viime hetken joululahja; ehtii vielä Pukinkonttiin (TILAUSOHJE TÄSSÄ).

Kuluneen vuoden jälkeen meillä on kaikki syyt olettaa, että toimintamme laajenee ensi vuonna entisestään ja että vuodesta 2024 tulee toiminnallisesti vieläkin parempi kuin kuluneesta vuodesta.

Esitän yhdistyksemme puolesta lämpimät kiitokset kaikille jäsenillemme kuluneesta vuodesta ja toivotan teille Svengaavaa mutta kuitenkin Rauhaisaa Joulua ja Menestyksellistä Vuotta 2024.

Jukka Laitasalo  Puheenjohtaja

Unohdettuja versejä Nyyrikissä

Ravintola Nyyrikin jazziltaan 4.12. oli kokoontunut runsas joukko jazzin kuuntelijoita ja soittajia. Illan aloitti Nyyrikki Oldstars Sextet: Risto ”Oikku” Oinaala (tp), Antti  Rissanen  (venttiilipasuuna), Jarmo Nissinen  (guitar), Curre Qvarnström (bass), Jaakko Rinne  (pno), Aarne ”Arska”  Himberg (drums) laulusolistinaan Erja Uitto. Erjan tunteella ja taidolla esittämät kappaleet veivät kuulijat ranskalaisten korkojen kopseen kera Pariisin kujille.

Toisena kokoonpanona kuultiin Commander’s CityJazz Sextet’iä (kuvassa): Jarmo Karamäki (sax), Jarmo Rouvinen (sax), Jukka Riikonen (pno), Arto Alho (bass), Jukka Järvelä (bjo), Esko Reivinen (drums). Lauluosuuden hoiteli tuttu konkari Lasse Liemola.

Lue lisää JAZZRYTMEISTÄ

KUVA Jaakko Rinne

DDT Jazzband nostalgiaa pukkia odotellessa

DDT Jazzband alias Downtown Dixie Tigers, on Suomen vanhin jazzbändi – edelleen vahvana vuodesta 1958 lähtien. DDT:n perustajan Rick Wahlsteinin pojan Jan Wahlstein tekemä video on 65-vuotisjuhlavuoden kunniaksi katsaus yhtyeen historiaan alkuvuosista nykypäivään.

 

Artikkelikuva: DDT Jazzband 1958, Christian Lindelöf (vas.), Harri Forelius, Rick Wahlstein, Tinde Peltoniemi ja Fred Andersson

Jan Wahlstein KUVA JW:n arkisto

Jan Wahlstein (s.1966) on TaM, teollinen muotoilija ja valokuvaaja. Harrastaa suku- ja historiantutkimusta sekä harrastemuusikkona sellon ja pasuunan soittoa.

 

Merkittävä jazzvaikuttaja Jukka Haavisto on kuollut

Yhdistyksemme kunniajäsen nro 6, musiikkineuvos Jukka Haavisto kuoli perjantaina 24. marraskuuta Helsingissä 93-vuotiaana. Jazzväki tunsi Haaviston ensimmäisen suomalaisen jazzhistoriikin kirjoittajana, Suomen Jazz-arkiston isänä, tv- ja radio-ohjelmien toimittajana sekä perinteiseen jazziin erikoistuneena vibrafonistina. ”Puuvillapelloilta kaskimaille” on ollut jo neljäkymmentävuotta kaikkien jazzkirjoittajien käsikirja ja “Raamattu”.

Jukka Haavisto 1930-2023

Lisää Jukka Haaviston yli 80 vuotta kestäneestä urasta voi lukea TÄSTÄ

Suomen PerinneJazz ry:n lämmin osanotto Jukan läheisille

”Maaninen” swingilta Nyyrikissä

Suomen PerinneJazz ry:n marraskuun jazzeilla kuultiin vauhdikkaita, ”maanisia” swingsoundeja. Ne tarjosi Djangomania Orchestra: Arto Nybom viulu, Vesa Tompuri kitara, Kari Korpinen basso ja Joose Ojala näppäinharmonikka. Erikoisesti Joosen soitannassa oli uskomaton virtuositeetti.LUE LISÄÄ

Sakari Kukko ja Raoul Björkenheim uudet Jazzlegendat

Kuvassa Sakari Kukko

 

Sakari Kukko ja Raoul Björkenheim on valittu uusiksi Suomen Jazzlegendoiksi. Tämän palkinnon saaneita ansioituneita pitkän linjan muusikkoja on valittu vuodesta 2001 lähtien. Vuosina 2001-2014 palkintojen jakamisesta vastasivat Suomen Big Band Yhdistys, Suomen Jazz & Pop Arkisto ja Imatra Big Band Festival. Vuodesta 2017 lähtien palkinnot on myöntänyt Musiikkiarkisto.

 

LUE LISÄÄ JAZZRYTMEISTÄ

Suomalaisia jazzpalkintoja

YRJÖ-PALKINTO
Yrjö-palkinto on Suomen Jazzliiton vuosittain ansioituneelle suomalaiselle jazzmuusikolle myöntämä palkinto. Sitä pidetään yleisesti arvostetuimpana suomalaiselle jazzmuusikolle myönnettävänä tunnustuksena. Yrjö-palkinnon saajan päättää Jazzliiton hallitus, ja palkinto jaetaan Valtakunnallisten Jazzpäivien yhteydessä. Yrjö-palkintoon ei sisälly rahaa vaan taideteos, jonka tekijä on yleensä kotoisin Jazzpäivien kulloisestakin isäntäpaikasta.LUE LISÄÄ

SWINGING STANDARD TIME!

Suomen PerinneJazz ry:n syksyn konserttisarja Cafe Caruselissa teemalla Swinging Standard Time! saa viimeiseksi solistikseen jälleen hienon saksofonistin, joka ei paljoa esittelyä kaipaa, eli Manuel Dunkel.

 

Solisteja on pyydetty kokoamaan ohjelmisto, joka koostuu heille mieluisista teemoista, ja näin olemme päässeet kuulemaan heidän henkilökohtaista ääntään näiden musiikillisten aarteiden hienoissa tulkinnoissa.

 

Pe 1.12.2023. – Kokoonpano: Manuel Dunkel (sax), Riitta Paakki (pno), Wade Mikkola (bs) ja italialaissyntyinen hieno rumpali Alessandro D’Anna.

 

Esitykset: 18:30-21:00
Sisäänpääsy: 15 € / 10 € jäsenet
VARAA PÖYTÄ TÄSTÄ

 

Louis Armstrong -palkinto Pekka Mesimäelle

Suomen PerinneJazz ry (SPJ) on myöntänyt Louis Armstrong -palkinnon banjisti/kitaristi/pianisti Pekka Mesimäelle (s. 1954) ”perinteisen jazzin hyväksi tehdystä työstä”. Palkinto luovutettiin Mesimäelle DDT Jazzbandin 65-vuotisjuhlakonsertissa 20.10.2023 Savoy-teatterissa Helsingissä.

– Pekalla on takanaan yli 50-vuotinen aktiivinen ura suomalaisen perinteisen jazzin ja swingin parissa. Näistä vuodet 1979:sta lähtien ”yhtä soittoa” illan juhlaorkesterin DDT Jazzbandin miehistössä. Pekka on ”virkaiältään” orkesterin toiseksi vanhin jäsen Fred Anderssonin jälkeen, totesi SPJ:n puheenjohtaja Jukka Laitasalo palkinnon luovutuspuheessaan.LUE LISÄÄ

Legendoja Nyyrikissä

Artikkelikuvassa Jaakko Rinne haastattelee Kalle Kaartista

Suomen PerinneJazz ry:n lokakuun jazzilta 2.10. onnistui ”uudella konseptilla” varsin mukavasti pienistä kommelluksista huolimatta. Haastatteluvieraaksi oli saatu Suomen Jazzlegenda nro 5, jazzmuusikko, säveltäjä Kaarlo ”Kalle” Kaartinen, joka tunnetaan erityisesti jingle-mainosmusiikin tekijänä, muun muassa ”Ajatar on Forumissa” ja ”Suomen suosituin riisi on Risella” klassikkomainosten musiikki on Kaartisen nuottikynästä.LUE LISÄÄ

Ilkka Virton muistojamit Nyyrikissä

Artikkelikuvassa: East Bottom Dixiemen ja Some of these Days KUVA Jarmo Nissinen

Keskiviikkoiltana 20.9.2023 alkoi ravintola Nyyrikkiin Käpylään kerääntyä soitinkoteloita kanniskelevia persoonia. Nämä muusikot olivat tulleet paikalle muistelemaan Ilkka Virtoa (19462023) ja hänen uraansa muusikkona.

Paikalle tuli 30 eri yhteyksistä tuttua muusikkoa:
Mikko Virto, Jarmo Karamäki, Pekka Iiramo, Robi de Godzinsky, Jukka Järvelä, Matti Iiramo, Teppo Salakka, Matti Savolainen, Pekka Mesimäki, Reine Rimón, Alpo Collanus, Jan Takolander, Erkki Hurri, Jarmo Nissinen, Erja Uitto, Jussi Reijonen, Jussi Sipilä, Niklas Andersson, Curt Quarnström, Ari-Pekka Roitto, Timo Valkamo, Thomas Branders, Timo Paasonen, Alvi Leppälä, Kimmo Leppälä, Ilkka Leppälä, Cajus ”Pricken” Lindroth, Heikki Sandrén, Susanna Mesiä, Mikael Bobacka. Paikalla oli myös jazzista kiinnostunutta yleisöä.

Lue lisää JAZZRYTMEISTÄ

Osku Rajala kutsuttiin Suomen PerinneJazz ry:n kunniajäseneksi

Yhdistyksemme kutsui 10-vuotisjuhlakokouksessaan viime vuoden toukokuussa yhdistyksen kunniajäseneksi numero 8 Jazzrytmit -lehden perustajan ja päätoimittajan Osmo ”Osku” Rajalan. Muut  kunniajäsenet ovat Erik Lindström, Ossi Runne, Helena Siltala, Pentti Lasanen, Raimo Hertto, Jukka Haavisto ja Seppo Hovi. Yhdistyksen perustaja Jaakko Rinne on yhdistyksemme 1. kunniapuheenjohtaja

Oskun kunniakirjan luovutus viivästyi hänen ulkomailla oleskelunsa vuoksi ja tilaisuus järjestyi 16.9.2023 Peräniemen Kasinolla pidetyn Kuopion Wanhat Bändit -tapahtuman yhteydessä. Puheenjohtajamme  Jukka Laitasalo totesi luovutuspuheessaan muun muassa:LUE LISÄÄ

CAFE CARUSEL – JAZZ “SWINGING STANDARD TIME”

Suomen PerinneJazz ry:n syksy Cafe Caruselissa jatkuu teemalla Swinging Standard Time! Luvassa on kaksi maamme kärkisaksofonistia – Jukka Perko ja Eero Koivistoinen, jotka kvartetteineen paneutuvat jazzmusiikin puitteissa tunnetuksi tulleisiin melodioihin.

Molempia solisteja on pyydetty kokoamaan ohjelmisto, joka koostuu heidän omista mieliteemoistaan. Näin pääsemme kuulemaan heidän henkilökohtaista ääntään näiden musiikillisten aarteiden tulkinnoissa.

To 28.9. – Jukka Perko ja huippuluokan trio – Toomas Keski-Säntti (pno), Eero Seppä (bs) ja Teppo Mäkynen (drms), Artikkelikuva

Eero Koivistoisen kvartetti 1977

Wade Mikkola

To 26.10. – Eero Koivistoisen kvartetti 1970-luvulta lopulta

Vladimir Shafranov (pno), Pekka “Pekkis” Sarmanto (bs) ja Reino Laine drms) ja Eero Koivistoinen. Valitettavasti ”Pekkis” ei ole nyt käytettävissä, joten basson ääressä on ”Wade” Mikkola.

Esitykset: 18:30-21:00 Sisäänpääsy: 15 € / 10 € jäsenille

Café Carusel, Merisatamanranta 10 Helsinki, 00150 Suomi
Puhelin +358 9 622 4522

Nyyrikin syksy aloitettiin komeasti

Suomen PerinneJazz ry:n syksyn ensimmäinen jazzilta ravintola Nyyrikissä jammattiin ma 4.9. Ehkäpä jopa pienenä yllätyksenä ja aiemmin maanantai-iltojen ennakkoluuloista poiketen, vieraita tuli Nyyrikki-saliin jonoon saakka. Pöytävarauksiakin oli tehty runsaasti.

Selväksi tuli usealla suulla, että katutason tila voitti paikkana selvin numeroin alakerran hämyisän ja ahtaan Iltatähti-salin. Niin hassulta kuin se kuulostaakin, ovathan jazzkellarit yleensä hämyisän hämäriä paikkoja!

Sali täynnä KUVA Klaus Salkola

 

Sali oli ohjelman alkaessa klo 18.00 viimeistä pöytäpaikkaa myöten täynnä, osa eteisen puolella. Arviolta ja osin laskettuna noin 60 vierasta sekä 6-henkinen laajennettu Kimmo Leppälä Quartett. Tämä saattaa kertoa myös siitä, että Suomen PerinneJazz ry:n yleisö arvostaa konserttiluonteisia tilaisuuksia. Illan bändiä ja trubaduuria unohtamatta. Osansa saattoi olla myös sillä, että ohjelman jamiaika oli lisätty tunnista kahteen. Jammareita saapui riittävästi.

Kimmo Leppälän laajennettu Quartet, nimeltään New Orleans Stompers (NOS) vokalistina Erja Uitto oli vahvistettu viululla, mutta ilman rumpuja. Viulua soitti koko illan Mauri Saarikoski, maestro Kimmo Leppälä tällä kertaa sopraano saksofonia.  Muut soittajat: Ilkka Joronen (p), Jukka Järvelä (bjo) ja Robi de Godzinsky (bass). Teemaksi oli valittu ”Creole Chanson Edith Piaf meets Sidney Bechet”.

 

Stompersit aloittivat Sidney Bechet’in nopealla hot-jazz kappaleella Dans les Rues d’Antibes , jossa maestro Kimmon sopraano, Ilkan piano, Jukan banjo eritoten tulivat esille. Seuraavana eteen asteli itse Suomen Edith Piaf – Erja Uitto. Hänelle oli valittu laulettavaksi kaikkien tuntema klassikko Hymne A L’amou. Siinä erityisesti hänen ranskankielen ärrrränsä sointuivat upeasti. Erja taitaa ranskan-kielen ääntämisen kuten aito ranskalainen. Kuulimme tuttuja kappaleita I’ll Wait for You, Domino ja ykkös-setin lopuksi C’est Si Bon.

Matti “Seppis” Seppänen KUVA Klaus Salkola

Stompersien taukoaika oli varattuna illan trubaduurille, Matti ”Seppis” Seppäselle: Mies, laulu ja kitara”.  Aloituskappale Regina Rento (Cornelis Vreeswijk/Juha Vainio). Seppiksen biisilista oli täynnä tuttuja suomalaisia lyyrikoita. Vainio, Virtanen, Helismaa, Nuotio….

Seppis kuuluu yhdistykseen nimeltä Helsingin Laulelman Ystävät HELY ry.  Sieltä hän oli poiminut mukaan kaverinsa Hannu Seppäsen (ei sukulainen) kappaleen Niin kuin hän.  Seppiksen omaa tuotantoa edusti kappale nimeltä  Ulkopuolinen.  Totta kai vähintään yksi Bellman -kappale kuuluu trubaduurin listalle: Näin hummatessa huoletta ( C.M. Bellman/Liisa Ryömä).

Seppis päätti osuutensa instrumentaalikappaleeseen Isle of Insfree (Dick Farrely), teema elokuvasta Vaitelias mies.  Tulkinnasta syntyi instrumentaali siten, että Seppis soitti sen pienellä Tina -pillillä ( whistle of tin, eri nimiä ja erikokoisia).  Esitys vaikutti aivan taitavalta vihellykseltä.  Niin taitavalta, että jouduin häneltä asian tarkistamaan. Oletin aluksi, että hän kappaleen todella itse vihelsi.

Tauon jälkeen jatkoi New Orleans Stompers teeman mukaisesti Sidney Bechetin kappaleella Les Oignos.  Nopeassa tempossa viulisti Mauri Saarikoski ja maestro itse loistivat. Mutta kyydistä eivät myöskään pudonneet Järvelä, Joronen, Godzinsky.

Erja Uitto KUVA Klaus Salkola

 

Erja tulkitsi upeasti Django Reinhardtin Nuagesin sekä kappaleet Rose des Picardie, La vie en Rose.  Sooloja, taitavia sellaisia, loihtivat Stompersien jäsenet kukin vuorollaan. Yleisön vaativat suosionosoitukset palkittiin parilla encorella.

Jami-isäntä Jarmo ”Jarski” Karamäen vetämät jamit aloitti Jani Uhlenius. Sävellys elokuvasta Naisen tuoksu, Scent of a Woman ei ole helpoimmasta päästä ja on alun pitäen isolle tango-orkesterille tehty. Jani selviytyi soolopianoesityksestään ammattilaisen rutiinilla ilman muita avustavia soittimia.

Jani Uhlenius KUVA Klaus Salkola

 

Paikalla oli lukuisia jamiesiintymiseen halukkaita soittajia ja myös laulajia.  Kimmo Leppälä oli tuonut mukaansa kaksi nuorta oppilastaan, joista toinen oli saksofonin soiton lisäksi innostunut myös vokalistin urasta. Yleisön joukossa oli toinenkin ammattipianisti Valeri Nikitin. Hän soitti jami-illan mittaan myös viulua.

Jameja soitettiin Otavan jamikirjoista suunnitelman mukaisesti niin, että kaikki halukkaat pääsisivät esiintymään. Ilta päätettiin kappaleella Stars fell on Alababama. Tai kuten Jami-isäntä tyytyväisenä totesi, fell on Käpylä.  Soitantaan yhtyi myös paikalle saapunut Risto ” Oikku” Oinaala kera trumpetin.

Jammailjoita riitti… KUVA Klaus Salkola

 

Kaikkiaan ilta oli suotuisa Ravintola Nyyrikille, mutta myös Suomen PerinneJazz ry:lle. Saimme paikalla viisi uutta jäsentä ja nettiyhteyden välityksellä toiset viisi lisää. Kirja- ja levykauppaa pitänyt Kari Korpinen (myös bass) saattoi ainakin hymyillä illan päätteeksi yleisön häipyessä Käpylän pimentyneeseen yöhön.

Nyyrikki 4.9.2023 biisilista

TEKSTI Jaakko Rinne KUVAT Klaus Salkola

Jukka Perko PreBoppers käynnistää On The Rocksin syksyn

Jukka Perko ystävineen tarjoaa kuulijoilleen täyslaidallisen jalan alle menevää jazzia ti 5.9. klo 19.30 . Tämän yhtyeen etevien soittoniekkojen käsissä ikivihreät sävelmät saavat uuden elämän ja tempaavat kuulijansa mukaan musiikilliselle aikamatkalle 1930-1940-lukujen Ameriikkaan. PreBoppers esittääkin On The Rocksissa tanssiin kutsun erityisesti kaikille swingin ja Lindy Hopin ystäville!

Kokoonpano:
Jukka Perko – saksofoni
Tomi Kettunen – kitara
Arto Ikävalko – piano
Eero Seppä – basso
Teppo Mäkynen – rummut

Syksyn koko perinnejazz-ohjelmisto On The Rocksissa:
ti 5.9 Jukka Perko Pre-Boppers
ti 3.10 Antti Sarpila Swing Band
ti 7.11 BBQ Jazzband feat. Erja Uitto
ti 12.12 Reunion Big Band with Special Guests – Xmas Swing

Liput 17e, SPJ ry:n jäsenille 12e Tiketti.fi tästä  

Showtime noin klo 19:30-22:00

On The Rocks, Mikonkatu 15, 00100 Helsinki

Antti Sarpila Swing Band aloittaa Caruselissa

Suomen PerinneJazz ry:n syksyn jazzkausi Café Caruselissa alkaa komeasti! Ke 30.8klo 18.30 -20.30 lavalle nousee Antti Sarpila Swing Band: Antti Sarpila cl/sax, Janne Hovi p, Wade Mikkola b ja ”Kepa” Kettunen dr.

Pääsylippujen hinnat 15,00 eur ja jäsenet 10,00 eur. Lipputulot menevät kokonaisuudessaan esiintyjille.

Jäsenmaksu on 25 eur/vuosi, jäseneksi voit liittyä TÄSSÄ.

Café Carusel Merisatamanranta 10, 00150 Helsinki, puhelin 358 9 622 4522

Alan Matheson & Wade Mikkola Duo levynjulkaisukonsertti

Alan Matheson & Wade Mikkola Duo julkaisee neljännen CD levynsä “Rainy Night in Helsinki” pe 4.8. Cafe Caruselissa klo 19:00. Levy sisältää pääasiassa Mathesonin (CAN) ja Mikkolan omia jazz-sävellyksiä parin sovituksen lisäksi.

Rainy Night in Helsinki

Levy on omistettu edesmenneelle Digelius Music levykaupalle, joka oli merkittävä tekijä molempien musiikilliselle tiedonjanolle. Toivotukset annetaan myös uuden Digeliuksen menestykselle uudella paikalla. Kaksi raitaa levyllä on tehty heidän ensimmäisen levynsä äänityksissä 10 vuotta sitten ja ovat ennen julkaisemattomia.

Levyn julkaisu juhlistaa myös Mathesonin ja Mikkolan 25 vuotta jatkunutta yhteistyötä. Tilaisuudessa esitetään materiaalia uudelta levyltä, sekä myös poimintoja aikaisemmilta levyiltä, jotka pitivät sisällään jazzsovituksia useiden suomalaisten säveltäjien musiikista.

Thomas Törnroos

Duon – Alan Matheson (piano, kornetti) ja Wade Mikkola (basso) – vahvistuksena tässä konsertissa on myös rumpali Thomas Törnroos. Tervetuloa nauttimaan intiimistä trio-musiikista Cafe Caruselin hienossa merimaisemassa, ja sään salliessa, kesäterassin puolella!

VAPAA PÄÄSY

Niklas Andersson 50-vuotta

Yhdistyksemme sihteeri, diplomi-insinööri, trumpetisti Niklas Andersson täyttää 50-vuotta 4.8.2023.

Niklas juhlistaa merkkipäiväänsä pe 11.8. klo 19.00 On the Rockissa levynjulkistuskonsertissa. Acoustic Dixie Six julkaisee toisen studioalbuminsa ”Back with a Swing”.Laulusolistina esiintyy upeaääninen Nina Lindroos, jonka kanssa bändi teki myös esikoislevynsä Struttin’ Our Stuff vuonna 2014.

Liput 10 eur/kpl TIKETISTÄ

Lue lisää JAZZRYTMEISTÄ

Hallituksen ja jäsenistön parhaat onnittelut aktiiviselle sihteerille!

Tähtisumua Savoy-teatterissa

Suomen PerinneJazz ry:n vuoden 2023 pääkonsertti ”Tähtisumua – From Classics To Swing” pidetään ti 12.9. klo 19.00 Savoy-teatterissa Helsingissä. Sopraano Angelika Klas ja Seppo Hovin Trio esittävät klassisen musiikin helmiä ja jazzversioita musikaalisävelmistä swingin kulta-ajalta. LUE LISÄÄ

Tyylikästä perinneJazzia kirkossa

Birger’s Ragtime Band tarjosi 20.7. hienon konsertin vanhoja New Orleans kappaleita kauniissa Pyhän Laurin kirkossa Vantaalla. Hyvin valittu ohjelmisto sisälsi pääasiassa jazz-vaikutteisia gospeleita, negro spiritualeita sekä hengellisiä lauluja.

Lue lisää Rinteen Jaakon raportista JAZZRYTMEISTÄ

Nyyrikin syksyn jazzillat aloitetaan uudella konseptilla

Artikkelikuvassa “Jamit Nyyrikissä maaliskuussa 2023”

– Suomen PerinneJazz ry:n jazziltojen konseptia ravintola Nyyrikissä päivitetään syksyllä, kertoo tuottaja Jaakko Rinne.

– Koko illan ohjelma tapahtuu jatkossa katutasossa Nyyrikkisalissa. Ilta alkaa ruokailulla klo 17.00. Vierailevat bändit soittavat kaksi settiä; 1. setti klo 18.00–18.45 ja 2. setti klo 19.15–20.00. Tauon aikana klo 18.45–19.15 on väliaikaohjelmaa ja klo 20.00–22.00 kaikille vapaat jamit.

– Elokuva jää siis pois ja yhteistä jamiaikaa lisätään kahteen tuntiin. Siihen toivotaan osallistuvan myös vierailevan bändin jäsenet. Tapahtumaan on edelleen vapaa pääsy, ruokailua suositellaan. Pöytävaraus edellyttää ruokailua. Jami-isäntänä toimii Jarmo Karamäki.

LUE LISÄÄ TÄÄLTÄ

Reine Rimón & Hot Papas huippuvedossa

Kesä saapui vihdoin Helsinkiin. Suomen PerinneJazz ry:n ja Café  Caruselin kauden 2022/2023 viimeinen keikka järjestettiin poikkeuksellisesti terassilla.  Ratkaisu oli erinomainen, sillä sisätilat ovat alkaneet käydä ahtaaksi konserttien suosion vuoksi.  Kaiken kaikkiaan kausi on ollut menestys.

Lue Harri Aavaharjun raportti TÄSTÄ

Pekka Mesimäen banjo ja kitara aateloivat DDT Jazzbandin kompin

– Täysveristen ammattilaisten, Christian Schwindtin ja Pentti Mutikaisen kompin kelkkaan kun hyppäsin, niin vauhti oli hämmästyttävän kova. En ollut aikaisemmin sellaista kokenut. Se soittamisen ilo, svengi ja meininki on jatkunut näihin päiviin saakka, muistelee Pekka Mesimäki (s. 1954) liittymistään DDT:n vakinaiseen kokoonpanoon toukokuussa 1979.

 

 

Lue lisää JAZZRYTMEISTÄ

 

Suomen PerinneJazz ry:llä vilkas juhlavuosi

Artikkelikuva: Savoyn konsertissa esiintyi Classic Jazz Society Quintet, Seppo Hovi (vas.), Antti Sarpila, Pekka Toivanen, Wade Mikkola ja Jartsa Karvonen sekä Sibis Jazz Youngsters. Erik Lindströmin orkesteri “varmistaa” taustalla.

– Kymmenvuotiaan yhdistyksemme konserttitoiminta huipentui 7.9. 2022 Savoy-teatterissa pidettyyn, lähes loppuunmyytyyn ”Erik Lindström 100 Vuotta” juhlakonserttiin. Säveltäjä, kapellimestari ja basisti Erik Lindström (1922–2015) oli yhdistyksemme merkittävä tukija ja kunniajäsenemme nro 1, kertoi puheenjohtaja Jukka Laitasalo esitellessään vuoden 2022 toimintakertomusta 30.5. pidetyssä vuosikokouksessa.

Lue lisää JAZZRYTMEISTÄ

Kutsu Suomen Perinnejazz ry:n vuosikokoukseen

Yhdistyksemme vuosikokous pidetään tiistaina 30.5.2023 klo 15:00 alkaen asianajotoimisto Merilammessa, Keskuskatu 7, 8. kerros. Kokouksessa käsitellään Suomen PerinneJazz ry:n sääntömääräiset asiat.

 

Pyydämme ennakkoilmoittautumaan kokoukseen tästä torstaihin 25.5. mennessä, jotta osaamme varata sopivasti tarjoiluja.

HALLITUS

Dixietä ja kuorolaulua Vuosaaressa

Sekakuoro Vola ja  Alvi’s Dixie Stompers (ADS) pitävät yhteisen konsertin Vuosaaren uuden lukion monitoimisalissa 12.5.2023 klo 19.00. Konsertin nimeksi valikoitui Volan 2018 ilmestyneen CD:n tunnussävel Sentimental Journey, joka kuullaankin nyt konsertissa ADS:n säestämänä versiona.

pe12.5.2023 klo 19.00, Vuosaaren lukio, Mosaiikkiraitti 2b, Helsinki
[email protected]

Liput:  20 e paikan päältä, 15 e kuorolaisilta tai bändiltä ostettuna

Lue lisää JAZZRYTMEISTÄ

Sekakuoro Vola

Nina Lindroos säteili ja valloitti Nyyrikissä

Ravintola Nyyrikin jazzillassa 19.4. katsottiin aluksi Juha Nevalaisen  kuvaama elokuva Pekka Leimu Sekstetin esityksestä. Vuonna 2015 kuollut Pekka Leimu oli Vantaan Jazzyhdistys ry:n perustaja ja puuhamies. Vantaan yhdistys oli myös meillä mallina kun synnytimme  Seppo Hovin kanssa Suomen PerinneJazz ry:n vuonna 2012.LUE LISÄÄ

Fred Andersson – 70 vuotta perinnejazzia

– Soitin ensimmäisen julkisen keikkani vapun aattona vuonna 1953. Sali oli täynnä tanssivaa nuorisoa, puhalsin muun muassa bravuurini Lullababy of Birdland. Lasse Wiberg soitti pianoa ja Jonkka Forssell rumpuja. Sain jopa keikkapalkkion, taisi olla nykyrahassa 50 euron luokkaa, muistelee DDT Jazzbandin klarinetisti Fred Andersson debyyttiään.

Lue lisää TÄSTÄ

Lauluyhtye Four Hats – Keinuen kesään

Lauluyhtye Four Hats esiintyy pe 5.5. klo 19.00 Käpylän Työväentalolla. Yhtyeen ohjelmisto koostuu etnis- jazzvaikutteisesta musiikista sekä tunnetuista viihdemusiikin helmistä. Yhtyeen taiteellisena johtajana on toiminut vuodesta 2004 Minna Miettinen. Ohjelmistossa on myös hänen säveltämiään ja sanoittamia kappaleita.LUE LISÄÄ

Kevätale – SPJ:n kirja ja levy edullisesti

Suuren suosion saavuttaneet Suomen PerinneJazz ry:n esikoistuotteet keväthinnoin:

The Best of Finnish Classic Jazz, Live at Savoy Theatre, KaksoisCD
Hinta a´15 eur + toimitus 3 eur = 18 eur

Takapotkun taikaa – kakkosnelonen jazzin rakennuspalikkana, Mietekirja em. levyn pohjalta
Hinta a´15 eur/kpl + toimitus 5 eur = 20 eur

Yhteistilaukset: 2 kirjaa 35 eur, kirja ja levy 35 eur, 2 levyä  33 eur, sis. toimituksen.

Tilaukset TÄSTÄ

Lähetämme tilatut tuotteet  postitse laskun kanssa samassa paketissa.

 

 

Ladies & Gents @Tuesday Night Hop

Ti 4.4. 2023 On The Rock´s

FI

Ladies&Gents on kahden laulusolistin ja seitsemän soittajan tyylikäs, viihdyttävä ja suosittu jazz- ja viihdeorkesteri, joka tarjoaa monipuolista, vauhdikasta ja svengaavaa musiikkia. Bändi on tunnettu mm. legendaarisista Great Gatsby Uudenvuodenaattobileistä Storyvillessä ja täyttävät tanssilattiat missä ikinä esiintyvätkään. Tuesday Night Hop-bileissä he tarjoavat swingin juhlaa ja vauhtia Glenn Millerin, Duke Ellingtonin, Benny Goodmanin ja Count Basien hengessä.

Kokoonpano:
Pekka Leander (trb)
Simo Pinomaa (sop.sax/ten.sax)
Raikka Korhonen (tp)
Valeri Nikitin (piano)
Wade Mikkola (bass)
Jorma Mikkeli (dr)
Jan Vaaka (perc)
Merja Saikkonen (voc)
Tobias Andersin (voc)

Merja Saikkonen and Tobias Andersin

EN:
Ladies&Gents is a stylish, entertaining and popular ensemble with 2 vocalists and 7 instrumentalists offering versatile and swinging musical entertainment. Known for their legendary Great Gatsby New Years Eve parties at Storyville Happy Jazz Club, this band can put the swing in any party! At the Tuesday Night Hop they will put on a swing celebration in the spirit of Glenn Miller, Duke Ellington, Benny Goodman and Count Basie!

Lineup:
Pekka Leander (trb)
Simo Pinomaa (sop.sax/ten.sax)
Raikka Korhonen (tp)
Valeri Nikitin (piano)
Wade Mikkola (bass)
Jorma Mikkeli (dr)
Jan Vaaka (perc)
Merja Saikkonen (voc)
Tobias Andersin (voc)

Ladies & Gents

 

 

Alex Ikonen ja Kimmo Leppälä valloittivat Nyyrikissä

Suomen PerinneJazz ry:n Nyyrikin jazz-ilta 15.3. alkoi Juha Nevalaisen vuonna 2010 taltioimalla Barbeque Jazz Bandin (BJB) keikalla Taavetin Valleilla. Bändin jäseniä oli kokoontunut seuramaan elokuvaa ja muutakin yleisöä sopivasti paikalla.

 

Edelleen lähes samassa kokoonpanossa aktiivisesti toimiva BJB esiintyi edukseen jo elokuvan tekoaikoihin. Olipa Juha saanut taltioitua elokuvan alkujaksoon myös marssiosuuden Uriel Hiltonin sateenvarjonsa keralla.

Uriel Hylton Vallijameissa

Elokuvan jälkeen ilta jatkui alakerran Jazzkellari Iltatähdessä Kimmo Leppälä Quartetin tahdittamana. Hän lienee tällä hetkellä yksi maamme valovoimaisimmista puupuhaltimien soittajista. Kimmo on  ammattilainen myös orkesterinjohtajana aina sinfoniaorkestereita ja big bandejä myöten.

Kari Korpinen (vas.), Alex Ikola, Ari Ikonen ja Kimmo Leppälä

Kimmon tenorisaksofoni ja klarinetti soivat vaihtelevasti tarpeen mukaan niin hempeissä balladeissa kuin voimakkaita volyymeja vaativissa, jopa rokahtavissa kappaleissa. Niistä esimerkkeinä Angel Eyes ja Route 66.

Robi de Godzinsky

Kimmo Leppälä Quartetin basistina tuurasi aina valmis ammattilainen Kari Korpinen, joka oli saatu paikalle pikahälytyksenä. Kokoonpanoon normaalisti kuuluva Kimmon oma poika Ilkka oli estynyt sairauden vuoksi.

Quartetin vakio-vokalisti Alex Ikonen on loistava laulaja. Erityisen sopiva perinteisten swingien ja swengien tulkiksi …Sinatra, Nat King Cole ja Bublee. Alex on kaivattu nuoren polven lisä
swing laulajiemme vähäiseen joukkoon.

Jarmo Nissinen

Kimmo Leppälän mukaan Alexia on houkuteltu POP-laulajien riveihin. Hän on kuitenkin todennut, että “swingeistä tykkään enemmän.” Hieno päätös uravalinnalle! Alex lauloi paria instru-kappaletta lukuun ottamatta koko repertuaarin lävitse. Joukossa oli toki myös perinteisiä lattareita kuten Sway ja Nature Boy.

Hienosti taipui orkesteri rytminvaihdoksiin, rumpalina Ari Ikonen ja pianistina Robi de Godzinky. Kimmo pyysi mukaan myös kitaristi Jarmo Nissisen sooloilemaan sekä muutamaan biisiin trumpetisti Risto Oinaalan. Hieno ele esiintyvän orkesterin ja yleisön välisestä vuorovaikutuksesta.

Kappale Säkkijärven polkka kuultiin uutena swing sovituksena. Sen esittämisessä viimeistään sai kokea koko bändin taitavuuden. Ei varmasti ollut helppo soitettava tämä Kimmon sovitus vanhasta haitari-kappaleesta!

Oma lukunsa olivat sitten illan päätösjamit. Uskallan sanoa, että parhaat aikoihin. Yllätyksenä Alex ja koko Quartet olikin valmistautunut jatkamaan jameissa pienen tauon jälkeen muiden vapaa-ehtoisten kanssa. Kari Korpinen ja Ari Ikonen pääsivät vapaalle. Kari onnistui myymään pari SPJ ry:n levyä. Ilta tuotti myös yhdistykselle pari uutta jäsentä.

Jammailua

Jameissa bassonvarteen tarttui Mikael Bobacka ja rumpaleina vuorottelivat Timo Valkamo sekä Erkki Hurri. Muitakin soittajia löytyi: Jarmo Karamäki (ts), Alvi Leppälä (ts), Risto Oinaala (tp), tuntemattomaksi jäänyt alttosaxofonisti sekä Jukka Järvelä (banjo). Myös Jarmo Nissinen oli vaihtanut kitaran banjoon. Kimmo johti koko jamit ja valitsi jami-kappaleetkin.

Risto Oinaala (vas.), Mikael Bobacka, Alex Ikola, Jarmo Karamäki ja Kimmo Leppälä

Alex jaksoi laulaa. Lavalla kuultiin ja nähtiin kaksi Leppälän polvea. Isä Alvi Leppälä ja poika Kimmo. Kimmo oli valinnut illan viimeiseksi kappaleeksi hyvin, jopa koko maailman tilanteeseen sopivan, What A Wonderful World– kappaleen. Kaunis päätös Suomen PerinneJazz ry:n elokuva- konserti- ja jami-illalle maaliskuussa Ravintola Nyyrikissä.

VIDEOT: Jarmo Nissinen

TEKSTI ja KUVAT Jaakko Rinne (Nyyrikin jazziltojen tuottaja)

 

Terveisiä Itä-Suomen konserttiturneelta!

Artikkelikuva Kuopiosta: Classic Jazz Society Quintet, Seppo Hovi piano, Wade Mikkola basso, Antti Sarpila klarinetti, Jartsa Karvonen rummut ja Pekka Toivanen klarinetti.

Jukka Laitasalo Kuopiossa

– Itä-Suomen Classic Jazz Society Quintetin konserttikiertue oli kaikin puolin onnistunut sekä yleisömenestyksen että taloutemme osalta, summasi puheenjohtaja Jukka Laitasalo 5-päiväisen matkan antia.

– Kiertuehan alkoi Kangasala-talon konsertilla tiistaina 21.2, jatkui Kuopio Winter Jazz -tapahtumalla ke-to ja päättyi Imatran Valtionhotellin (pe) ja Lappeenrannan hotelli Patrian (la) konsertteihin.

– Meillä ei ollut taloudellista vastuuta muusta kuin Kuopion tapahtumasta ja ainakin ennakkotietojen perusteella se jää plussalle, siis saamme sieltä kaikki kulumme takaisin ja toivottavasti vielä sovitun osuutemme (50%) viivan alle jäävästä voitosta.

– Kangasalla konsertin oli tilannut Kangasala-talo, Imatran ja Lappeenrannan järjestelyvastuu kuului Imatra Big Band Festivaalille ja Scandicille. Tästä rakentui hyvä win-win tilanne; jos Kuopio olisi ollut ainoa tapahtuma, se olisi edellyttänyt orkesteriltamme 3 päivän reissua Kuopioon käytännössä vain yhtä konserttia varten (Kuopion ensimmäisen illan tilaisuus oli jamisessio paikallisessa pienehkössä ravintolassa). No go.

Komea tuotemyyntipöytä Imatralla KUVA Jukka Laitasalo

– Nyt taloudellisen mahdollisuuden kiertueelle muodostivat muut konsertit meno- ja paluumatkalla ja vieläpä siten, että meillä ei ollut niihin liittyviä markkinointikustannuksia eikä -velvoitteita. Aivan ideaalinen tilanne.

– Yhdistyksenä saimme myyntimahdollisuudet kaikkiin iltoihin ja kauppa kävi ennustettua paremmin; kirjojen, levyjen ja pinssien myynti oli yhteensä 1.900 euroa ja se jakaantui aika tasaisesti eri iltoihin.

–  Kiva oli todeta, että Lappeenrannan ja Imatran konserteissa kauppa kävi yleisömäärään nähden ehkäpä parhaiten. Saimme lisäksi kymmenkunta uutta jäsentäkin mukaan.

Yleisömäärät: Kangasala 300 (loppuunmyyty), Kuopio 400 (pääkonsertti 230 loppuunmyyty), Imatra 150 (loppuunmyyty), Lappeenranta noin 80. YHTEENSÄ noin 930 hlöä.

Lue lisää JAZZRYTMEISTÄ

Kuopio Winter Jazz 2023 alkoi tulipalopakkasessa

Kuvassa:  Peenu Kesänen kitara (vas.), Kalle Sedergren rummut ja Lauri Vuolteenaho basso,

Historian ensimmäinen Kuopio Winter Jazz 2023 käynnistyi komeasti talvisissa tunnelmissa ke 22.2. King´s Crownissa. Lähes 30 asteen pakkanen ei pelottanut savolaisia jazzin ja bluesin ystäviä, persoonallisen musiikkiravintolan kaikki 100 istumapaikkaa olivat täynnä.

Lue lisää JAZZRYTMEISTÄ

Ravintola Nyyrikin helmijazzit

Artikkelikuvassa Corville Band: Robi de Godzinsky (vas.), Ile Virto, Ilu Hanski, Jarmo Karamäki ja Mikko Virto

Nyyrikin jazzillassa 15.2. katsottiin aluksi video; säveltäjä, sovittaja ja multimuusikko Pertti Metsärinteen 85-vuotissyntymäpäiväkonsertista Vuotalossa 20.9.2015 (ohjaaja Juha Nevalainen). Metsärinne on 92-vuotias, ja osallistuu edelleen aktiivisesti musiikkitoimintaan vaikkei nyt päässytkään mukaan.

Veljekset Virto, Mikko (vas.) ja Ilkka

Elokuvan jälkeen iltaa jatkoi alakerrassa Corville Band, jonka juuret ulottuvat 1960-luvulle saakka. Yhtyeen perustaja ja saksofonisti Jarmo Karamäki kertoi bändin vaiheista. – Ensimmäinen rumpalimme Seppo Rönkkö menehtyi hirvikolarissa nuorena ja saimme hänen seuraajakseen Mikko Virron. Nimen bändille keksi vokalistina, trumpetistina ja pasunistina esiintyvä Ilkka ”Ile” Virto, alkuperäisjäsen hänkin.

– Genremme  on perinteistä vanhaa jazzia kaikki tyyni, mutta joko harvoin esitettyjä tai sitten joidenkin muusikkotuttujen sanoittamia. Esimerkkinä kappale Don’t Get Much Anymore, jonka suomenkieliset sanat teki harraste-pianisti ja juristi Lauri Tornivuori, Ile Virto kertoo.

Ilu Hanski (vas.), Ile Virto ja Jarmo Karamäki

Ileltä sujui Mä porttikiellon sain kappale varsin hyvin, vaikka hän näki nuotit ensi kertaa harjoituksissa. Ilen raspinen lauluääni on entisessä ja aivan verrattoman hyvässä kunnossa.  Ilen laulusta ei voi olla tykkäämättä.  Trumpetin ja pasuunan soitto käy myös entiseen tapaan.

Jarmo Karamäen tenori soi vuosi vuodelta entistä paremmin. Olen ollut onnellisessa asemassa, kun olen saanut tehdä Jarmon kanssa yhteistyötä jo vuodesta 1972 saakka.

Jarmo Karamäki

Orkesterin alkuperäinen pianisti on Teppo Salakka. Musiikkineuvoksella on nykyään niin paljon kysyntää, että joskus tarvitaan myös tuuraaja pianon ääreen. Tällä kertaa ammattimuusikko Robert ”Robi” de Godzinsky täytti tehtävän varmasti paremmin kuin kukaan muu.

Corville Bandin alkuperäisjäsen on myös basisti Ilkka ”Ilu” Hanski.  Kaikkien tuntema, monessa mukana oleva kontrabassotaituri, opettaja ja oppikirjan tekijä.

Bandin valitsemat monet, harvoin kuullut kappaleet toivat erityisen lisän ja antoivat mahdollisuuden kunkin soittajan sooloilulle. Orkesteri soi myös basso-sooloille riittävän tilan, jolloin Ilkka Hanskin huipputekniikat tulivat esille.

Corville Bandin konsertti-osuus oli perinnejazz-vaatimusten täyttävä ja kaikin puolin onnistunut.  Taitoni eivät riitä arvostelemaan tai kritisoimaan. Hyvältä kuitenkin kuulosti. Juuri sellaiselta mitä odotankin, kun perinnejazz- konserttiin kuulolle menen.

Robi de Godzinsky (vas.), Kari Korpinen, Oikku Oinaala, Jarmo Karamäki ja Jarmo Nissinen

Lyhyen tauon jälkeen jatkettiin iltaa vielä jameilla. Yleisön määrä oli lisääntynyt. Jamisoitot näyttävät vetävän. Saimme Jazzkellariin syntymään oikean jamitunnelman.  Otavan jamikirjat ovat oiva apu jamikappaleiden valintaan. Helposti voidaan, ilman pitkiä jahkailuja, valita soitettavat kappaleet.

Robi de Godzinsky (vas.), Ilkka Hanski ja Ile Virto

Tavan mukaan rumpaleita oli paikalla tarvittavasti. Corville Bandin Mikko Virto sai siirtyä ansaitsemalleen tauolle. Vuoroon tulivat Erkki Hurri, Timo Valkamo sekä Esko Reivinen.  Vakiobasisti Kari Korpinen vuorotti Ilu Hanskia bassolinjassa ja pianossa vuorottelimme yhdessä Robin kanssa.

Kari Korpinen (vas.), Erkki Hurri ja Jarmo Nissinen, edessä Oikku Oinaalan pää

Jarmo Nissinen kitaroineen vahvisti kompin toiminnan. Puhaltajien puute vaivasi, joten Jarmo Karamäki urakoi vielä mukana koko jami-setin verran.  Nyyrikki-iltojen vakiomiehitykseen kuuluva Risto ”Oikku” Oinaala oli toki mukana jammailemassa trumpettinsa kanssa.

Illan yllätys Sirpa Mansner

Jamien lopussa koettiin yllätys, kun vasta Suomen PerinneJazz ry:n jäseneksi liittynyt Sirpa Mansner nousi stagelle ja lauloi All of Me ´n. Kaunis lopetus tämän kertaiselle Nyyrikin Jazz-illalle!

Biisilista: All The Cats Join In, Ain’t She Sweet, Allright, Okay, You Win, Crazy Rhythm, Gee Baby, Ai’nt I Good To You, Don’t Get Around Much Anymore, suom. Porttikielto, Jersey Bounce, The Gold Diggers Song, Is You Is Or Is You Ain’t My Baby, Hey There, You’re Gonna Hate Yourself In The Morning, I Can’t Give You Anything But Love eli Rahattoman Pojan Lemmentunnustus

Jaakko Rinne

TEKSTI ja KUVAT: Jaakko Rinne, harrastepianisti, SPJ ry:n Nyyrikin jazziltojen tuottaja

 

Suurta Pelimannia muisteltiin – “Our Love Is Here To Stay”

Artikkelikuvassa: Illan juontaja Seppo Hovi (vas.), pöydän päässä tilaisuuden organisoijat Gulle Lasanen ja Raimo Hertto

Musiikin monitoimimies Pentti Lasasen (1936-2021) muistokonsertti täytti la 18.2. Helsingin Suomalaisen Klubin ravintolan viimeistä paikkaa myöten. Illan juontaja ja pianisti Seppo Hovi esitteli  Pentin ainutlaatuisen lähes 70-vuotisen elämäntyön: ” Alkuna jazzkipinä sotalapsena Ruotsista ja viimeinen julkinen keikka 2018 Savoy-teatterissa, kappaleena Misty”.

Seppo Hovi (vas), Antti Sarpila, Wade Mikkola, Minna Lasanen, Pekka Toivanen ja Kepa Kettunen

Kolmen setin mittaisessa konsertissa Seppo kävi läpi hauskasti muusikkohuumorilla höystettynä Pentin uran vaiheet. Tätä täydensi illan helmi, tytär Minna Lasanen sekä soittokaverit ja ystävät vuosikymmenien takaa: Antti Sarpila, Pekka Toivanen, Wade Mikkola ja vävypoika Kepa Kettunen sekä Pertti Salolainen.

Sali täynnä

Kiitos upeasta, unohtumattomasta illasta kuuluu myös tapahtuman organisoijille Gulle Lasaselle ja SPJ:n perustajajäsen Raimo Hertolle. Syvä kumarrus myös illan yleisölle, jonka ansiosta perinnejazzin sykkeen jatko sai eväitä. Illallismaksun myötä Pentti Lasasen muistorahaston stipendivarat nuorten lahjakkuuksien tueksi karttuivat noin 5000 eurolla.

Pentti Lasanen

Pentti Lasanen (1936-2021), yhdistyksemme perustajäsen, kunniajäsen nro 4. “Populaarimusiikin ja perinnejazzin merkittävä toimija lähes 70-vuotta. “Monipuolisuudessaan verraton muusikko, kulttuurielämämme analyyttisin ja kunnollisin boheemi”.

Piisilista:

Setti 1: Last Chance, Brush Business, Vaaksa Vaaraa, Etkö Uskalla Mua Rakasta,  Lullaby of Birdland  Of Birdland*), Lady Is A Tramp*).
Setti 2: On The Sunny Side Of The Street, All The Things You Are, Autumn Leaves*), Bye Bye Blackbird*), Georgia On My Mind, When The Saints**), Aleksander´s Ragtime Band.
Setti 3: Just A Closer Walk, Minha Saudade, Our Love Is Here To Stay*), Fly Me To The Moon*), Petite Fleur, That´s A Plenty

*) Minna Lasanen, laulu
**) Pertti Salolainen, huuliharppu/laulu

 

Kuvat: Martti Koljonen

Café Caruselin kevät alkoi komeasti

– Perinnejazz ry:n jazzkevät käynnistyi menestyksekkäästi 10.2.2023 Café Carusellissä. Yleisölle jazzkvartetti ja standardit ovat osiensa summa. Nyt ilmassa oli selvästi odottava tunnelma niin yleisön kuin muusikoiden kesken. Edellisestä Karusellin keikasta oli jo kulunut kolme kuukautta. Nyt jatketaan kesäkuun alkuun, kertoi tuottaja Harri Aavaharju.

Lue lisää JAZZRYTMEISTÄ

Antti Sarpila Swing Band kevään avaajana swingtanssiklubilla

Swingtanssiklubi jatkuu kevätkaudella 2023 On The Rocks-ravintolassa Helsingin Rautatientorin laidalla yhteistyössä Suomen Perinnejazz ry:n sekä Tuesday Night Hop-järjestäjien välillä. Kevään live-iltoihin on buukattu Suomen tasokkaimmat swing-bändit sekä tanssijoiden että katsojien iloksi:

Ti 7.2.2023 klo 19 Antti Sarpila Swing Band
Ti 14.3.2023 klo 19 Birger’s Ragtime Band voc Carolina Wendelin
Ti 4.4.2023 klo 19 Ladies & Gents voc Tobias Andersin
Ti 2.5.2023 klo 19 DDT Jazzband

LUE LISÄÄ JAZZRYTMEISTÄ

Nyyrikin jazzillat alkoivat

Artikkelikuvassa: Valeri Nikitin (vas.), Risto Oinaala ja Mila Nissinen

– Illan bändinä soitti Tikku Houseband solistinaan taitava Mila Nissinen. Kurja kelikään ei ollut saanut ihan kaikkia jazzdiggareita jäämään kodin lämpimään. Paikalla oli SPJ:n jäseniä sekä yhdistykseen kuulumattomiakin, kertoi Jarmo Nissinen.

Risto Oinaala (vas.), Mila Nissinen ja Jarmo Karamäki

– Niinpä saatiin hieman jäsenrekrytointiakin tehtyä. Illan elokuvaa katsottiin tällä kertaa Nyyrikin alakerrassa. Tämä ratkaisu tuntui toimivan hyvin.

– Katsojien joukossa oli useita soittajia, jotka bongailivat tuttuja kasvoja elokuvasta. Samalla kertoiltiin juttuja soittokeikkojen tiimoilta ”maallikoille”.

– Bändin lopetettua toisen settinsä polkaistiin illan jamit käyntiin ja saatiin ihan mukava soittokunta kokoon: trumpetti, pari fonia, basso, rummut, kitara.

– Pianon ääreen istahti pelimannihengessä paikalle osunut ei-pianisti ammattifonisti. Jälkiporinoissa jammailijat tuntuivat olevan tyytyväisiä mukavasta soittorupeamasta.

Kari Korpinen (vas.) ja Erkki Hurri

Suomen PerinneJazz ry:n jazzilta Nyyrikissä 25.1.2023
Tikku Houseband: Risto Oinaala (tpt), Jarmo Karamäki (ten-sax), Valeri Nikitin (p), Kari Korpinen (b), Erkki Hurri (drm) ja Mila Nissinen (voc)

Biisilista  
Time after, Time Eric´s Tune, Skylark Tenderly, Cheek to Cheek, Deedles Blues Mila, Fly me to the Moon, In A Sentimental Mood Mila, Sack of Woe, Im Beginning, See the Light, Huone 318, The Preacher, Tisket a Tasket, Perdido, Finder´s Keepers, Oh Lady Be Good Mila, It´s only A Paper Moon

KUVAT:  Jarmo Nissinen