The Best of Finnish Classic Jazz, kohta kirjana!

TAKAPOTKUN TAIKAA  kakkosnelonen jazzin rakennuspalikkana

   

Suomen PerinneJazz ry on järjestänyt vuosittain konserttikiertueita eri teemoilla. Vuonna 2017 teemana oli “Suomi 100 vuotta”, vuonna 2018 soivat “Lauantain Toivotut – Haikeasti Svengaten” ja vuonna 2019 “Toivejazzit”.

Kaikkien kolmen kiertueen päätöskonsertit soitettiin Helsingissä Savoy-teatterissa ja ne myös taltioitiin. Tästä materiaalista koostettiin kaksois-cd-levy, jonka voit tilata TÄSTÄ. Sen hyvä vastaanotto innosti yhdistyksen toimittamaan levystä myös kirjan: Takapotkun taikaa, kakkosnelonen jazzin rakennuspalikkana.

 

Pentti Lasanen 1936-2021

Kirjassa esitellään levyjen sävelmät, niiden tekijöitä, historiallisia levytyksiä sekä jazzmusiikin tyylilajeja. Siinä tutustutetaan kuulija myös perinnejazzin sovittamiseen ja soittamiseen sisältä päin. Käsittelyssä on melodisia klassisen musiikin teemoja, kansanomaisia lauluja, iskelmiä, pop-musiikkia sekä jazzstandardeja.

Haluamme tehdä tutuksi perinnejazzin käsitettä, historiallista ketjua ja vaikutusta eri musiikkilajeihin. Kerromme tarinoin ja anekdootein ulko- ja kotimaisista jazzvaikuttajista ja -tapahtumista.

Tarkoituksemme on tuoda esiin klassisen jazzin, joskus häviävältä tuntuvan luonnonvaran arvo, ja miettiä koulutuksen tilaa sekä mahdollisuuksia uuden soittajasukupolven kannustamiseksi taitoineen sen tulkeiksi. Samalla esittelemme Suomen PerinneJazz ry:n tavoitteita sekä toimintaa tämän edistämiseksi.

Toivomme tämän kirjan lisäävän mielenkiintoa levymme kuuntelukokemukseen ja antavan tietoa jazzestetiikan erityisominaisuuksista.

Kirjamme on omistettu suuren muusikon Pentti Lasasen (1936–2021) muistolle.

Kirja julkistetaan Savoy-teatterissa ma 1.11.2021 klo 19.00 konsertissa ”The Best of Classic Jazz – Classic Jazz Society All Stars”. Liput alkaen 36,50 eur/kpl, jäsenet 33,50 eur/kpl TÄSTÄ

Seppo Hovi, piano, harmonikka, tarinat – Antti Sarpila, musiikillinen johto, klarinetti, sopraanosaksofoni – Jukka Eskola, trumpetti – Antti Rissanen, pasuuna, Pekka Toivanen, tenorisaksofoni, alttosaksofoni, klarinetti – Wade Mikkola, kontrabasso – Thomas Rönnholm, rummut.

 

Kiertue 2021

Kirjaa ja levyä myydään myös konserttikiertueella:

ti 2.11.2021 klo 19.00 Kangasala, Kangasalatalo. Liput alkaen 27,50 eur/kpl TÄSTÄ

ke 3.11.2021 klo 19.00 Turku, Sigyn -sali, liput TÄSTÄ

to 4.11.2021 klo 19.00 Lahti, Felix Krohn -sali, liput TÄSTÄ

Kirja toimitetaan ilmaiseksi Suomen PerinneJazz ry:n jäsenille, jotka ovat maksaneet jäsenmaksun 25 eur/hlö. Jäseneksi voi liittyä TÄSSÄ

Kirjan sivumäärä on 144 sivua ja hinta a´ 20,00 eur/kpl. Kirja tulee myyntiin marraskuun alussa Digelius Music Oy:lle ja Aviador Oy:lle.

 

Takapotkun taikaa, kakkosnelonen jazzin rakennuspalikkana

Sanottua:

– Armstrong, Goodman, Basie, Ellington, Peterson, Parker, Getz…  Annetaan matkan jatkua! (Musiikkineuvos Seppo Hovi)

– Uskon sadan vuoden kuluttua ajateltavan, että jazzin kultakausi oli lyhyt ja tiivis ajanjakso musiikkihistoriassa. Siinä kaikki oleellinen ja ajattomuutensa sittemmin osoittanut mahtuu Louis Armstrongin ja Charlie Parkerin välille. (Muusikko Antti Sarpila)

– Miksi haluaa musiikkiaan kutsuttavan jazziksi, jos ei halua toimia sen ”rajoittavissa” raameissa” (Jazzmusiikin maisteri Atro ”Wade” Mikkola)

– Jazzin paras kaupparatsu olisi alan toimijoiden nykyistä parempi yhteistyö. (Asianajaja Jukka Laitasalo)

-Takapotkun taikaa – Classic Jazz Society All Stars, on ollut yli 60-vuotisen jazzdiggariurani unelmakeikka. (Toimittaja Martti Koljonen)

Kirjan tekijät:

 

Tekijät: Antti Sarpila (oik.), Jukka Laitasalo, Wade Mikkola, Seppo Hovi ja Martti Koljonen

SEPPO HOVI (s. 1946) musiikkineuvos. Hovi on jazzin ja musiikkitaustaisen viihde-, sekä tarinagenren todellinen moniosaaja. Hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa klassista pianonsoittoa, mutta innostui jo kouluaikoina jazzista.

Valmistuttuaan opettajakorkeakoulusta hän toimi luokanopettajana musiikkiluokilla 13 vuotta. Päätoiminen muusikko ja musiikkiohjelmien juontaja Hovi on ollut 1980-luvun lopulta lähtien muun muassa YLE:llä ja MTV3-kanavalla. Hän on vieraillut kapellimestarina useissa eri sinfoniaorkestereissa, johtaen konsertteja ooppera-aarioista swingjazziin.

ANTTI SARPILA (s. 1964) jazzklarinetisti. Sarpila on yksi harvoja kansainvälisesti tunnettuja jazzmuusikoitamme. Kotimaa on edelleen Suomi, mutta estradina koko maapallo. Hän on kysytty solistivieras jazzympyröissä eri puolilla maailmaa. Sarpila sai ensimmäiset oppinsa niin sanotusti isän kädestä. Saksofonisti Kari Sarpila oli yksi Pori Jazzien perustajajäsenistä.

Porin festivaalilla Antti tapasi maailmankuulun amerikkalaisen jazzklarinetistin Bob Wilberin ja pääsi hänen oppilaakseen 1980-luvulla. Wilber vuorostaan 1940-luvulla nuoruudessaan asui ja opiskeli jazzin alkuajan pioneerin Sidney Bechetin luona.

Näistä perintötekijöistä on lähtöisin Sarpilan kiinnostus ja kunnioitus jazzin traditioita kohtaan. Sarpilan tavoitteena on omalla persoonallisella tavallaan yhdistellä jazzin alkuvaiheiden mestareilta imemänsä vaikutteet.

ATRO ”WADE” MIKKOLA (s. 1956) jazzmusiikin maisteri. Mikkola tunnetaan luotettavana kontrabasistina, säveltäjänä, sovittajana, opettajana ja luennoitsijana. Hän vietti USA:ssa 14 vuotta perehtyen jazzmusiikin perinteisiin mustan kulttuurin parissa. Vuodet 1993–97 Mikkola asui New Yorkissa ja toimi siellä aktiivisesti ammattimuusikkona. Hän on ensimmäinen suomalainen, joka on USA:ssa suorittanut ylemmän korkeakoulututkinnon jazzmusiikista.

Suomeen palattuaan hän on ollut aktiivinen maamme jazzkentällä ja toiminut opettajana muun muassa Pop & Jazz Konservatoriossa ja Sibelius-Akatemiassa. Hyvää keikkatahtia ylläpitävä basisti on heiluttanut amerikkalaisen jazzperinteen lippua myös aktiivisena keskustelijana, sekä toimimalla useassa alan järjestössä.

JUKKA LAITASALO (s.1957) Suomen PerinneJazz ry:n puheenjohtaja vuodesta 2016. Laitasalo on aktiivinen perinnejazzin jazzin harrastaja ja konserteissa kävijä. Hän on Asianajotoimisto Merilammen perustajaosakas, Senior Advisor ja varatuomari, hoitaa lähinnä yritysasiakkaiden lakiasioita.

MARTTI KOLJONEN (s.1942) freelancetoimittaja. Koljonen on harrastanut päätoimiensa ohella lehtityötä kirjoittajana ja taustavaikuttajana 1960-luvun lopulta lähtien. Hän on toimittanut muun muassa henkilöstölehtiä ja ammattikirjallisuutta.

Koljonen on kuulunut Jazzrytmit lehden toimituskuntaan vuodesta 1995. Hän on raportoinut Keski-Euroopan ja Pohjoismaiden jazztapahtumista ja kirjoittanut henkilökuvia jazzmuusikoista.

Kirjan design ja taitto: Pirta Mikkola

Lisätietoja: Seppo Hovi, puhelin 050-553 9376, Antti Sarpila, puhelin 0400-501 702 ja pressilippujen varaukset Wade Mikkola, puhelin 040-754 1404.