Suomen PerinneJazz ry:n kunniajäsenet ja -puheenjohtajat

Kunniapuheenjohtajaksi tai kunniajäseneksi voidaan hallituksen esityksestä kutsua yhdistyksen kokouksessa henkilö, joka on huomattavasti edistänyt ja tukenut yhdistyksen toimintaa.

Kunniajäsenet:

Nro 1, Erik Lindström (1922-2015) suomalaisen musiikkimaun länsimaistaja ja kansainvälistäjä. Oli ensimmäisessä ketjussa ottamassa vastaan Suomeen oikeata jazzia ja ymmärtämässä sitä, koska oli Ruotsin kansalainen ja kielitaitoinen. Kevyt eleganssi, taito ja mahdollisuus imeä svengi oli ehkä selvempi kuin Suomen kansalaisilla. Mahtava jazzbasisti ja vibrafonisti, joka säveltämillään iskelmillä tutustutti svengiin muutkin kuin jazzin ystävät. (29.9.2012)

Nro 2, Ossi Runne (1927-2020) kohosi heti sotien jälkeen suomalaisen modernin viihde- ja populaarimusiikin kärkeen. Hänen trumpettinsa on antanut 1950- ja -60 lukujen suomalaiseen musiikkimaisemaan hienot sävyt. Kun ruvettiin tekemään jazzia, oli Runne yhtenä ensimmäisistä, joka omaksui oikean sykkeen.  Paljolti hänen ansiostaan suomalaisetkin pääsivät kosketuksiin jazzin kanssa. (29.9.2012)

Suuri korkeakoulu sekä Erik Lindströmille ja Ossi Runnelle oli 1940-luvun lopulla Ossi Aallon orkesteri, jolloin opit käytiin hakemassa Ruotsista kesäkiertueilla.

Nro 3, Helena Siltala (s. 1930) on sanan varsinaisessa merkityksessä Vokalisti. Hän on nöyränä ja coolina musiikin tulkkina noussut solistiksi aivan kansainväliselle tasolle. Siltala on omalla persoonallisella tavallaan lanseerannut ison levynmyyntivolyymin erikoisesti Erik Lindströmin sävellyksillä kuten Ranskalaiset korot ja Etkö uskalla mua rakastaa. Kun kuuntelee Siltalan upeita englanninkielisiä tulkintoja konserteissa sekä radionauhoituksia ei voi välttyä ajatukselta, että hän on syntynyt väärään maahan. (8.3.2014)

Nro 4, Pentti Lasanen (s.1936) on lähes 70-vuoden aikana vaikuttanut monipuolisemmin suomalaiseen populaarimusiikkiin kuin kukaan muu. Siihen kuuluu valtava lista hänen eri toimenkuviaan; soololaulaja, yhtyelaulaja, multi-instrumentalisti, sovittaja, säveltäjä, sinfoniaorkesterin solisti, 1960-luvun modernin jazzin tulkki ja kaikki siltä väliltä.  Lasanen on myös pedagogi ja teoreetikko, joka on analyyttisesti pystynyt kertomaan jazzin sisällöstä ja tavasta tehdä sitä omalle ja uudelle sukupolvelle. Todellinen Pelimanni ja mies, joka imi svengin Ruotsista ollessaan siellä sotalapsena. (31.5.2018)

Nro 5, Raimo Hertto (s.1938) on merkittävä yritysjohtaja ja kauppaneuvos, joka on tarjonnut omissa ja järjestämissään tilaisuuksissa vierailleen svengaavaa jazzia. Hän on järjestänyt kesäsaarellaan Hiittisissä useita vuosia vaimonsa Liisan kanssa jazzkonsertteja ensin kirkossa ja sitten seurojen talolla. Samalla kun hän on tarjonnut vierailleen suomalaista huippujazzia hän on kerännyt huomattavan määrät varoja hyväntekeväisyyteen kotipaikkakunnallaan. Hän on SPJ:n jäsennumero 1 ja valittiin paljolti myös jazzansioistaan vuoden 2011 mökkiläiseksi Kemiön saaren kunnassa. (27.5.2019)

Kunniapuheenjohtajat:

Nro 1, Jaakko Rinne (s.1942) on ensimmäinen SPJ:n puheenjohtaja, joka perusti yhdistyksen yhdessä Seppo Hovin kanssa. Vankka ja harras jazzin harrastaja sekä harrastajajazzin puolestapuhuja, monikymmenvuotinen jamien järjestäjä niinä aikoina, kun mitään ulkopuolista henkistä eikä taloudellista tukea ollut saatavilla. (27.5.2019)

13.2.2020/Seppo Hovi