Siks oon mä suruinen – Toivo Kärki

Toivo Kärki ja rusetti
(KUVA: FB)

Toivo Kärjen (1915-1992) ura ravintolamuusikkona alkoi Tampereen keskustorin laidalta, Ravintola Funkiksesta 1.9.1933. Tästä hetkestä voidaan lukea alkaneeksi niin kuuluisan tavaramerkin, rusetin, käyttö, kertoo historioitsija, toimittaja Maarit Niiniluoto.

– Orkesterin työasuna oli smokki. Joka ilta tasan kello kahdeksan orkesteri aloitti. Repertuaari muodostui amerikkalaisesta, saksalaisesta ja kotimaisesta musiikista. Aluksi oli kuitenkin tunti viihdemusiikkia.

”Unelmissain oot mun” – Ramblers ork./Toivo Kärki acc. Kuuntele näyte tästä.

– Tasan vuoden kuluttua ammattilaiseksi ryhtymisestään Kärki muutti Helsinkiin ja aloitti Roxy-orkesterin riveissä Lepakossa 1.9.1934. Roxyssa soitti trumpettia Armas Miettinen, joka oli palannut aiemmin mainitulta Egyptin-keikaltaan mukanaan eksoottisen näköinen vaimo. Asserin veli Atso Fagerström oli tenorissa ja viulussa, Boris Orloff rämpsytti banjoa ja rummuissa oli Avi Paavilainen, lakimies, joka siirtyi nimismieheksi pohjoiseen.

 

– Jazzin yritys oli mitä ankarin jo tässä kokoonpanossa. Mutta varsinaisesti neekerisielunsa vietäväksi Kärki pääsi, kun suostui Klaus Salmen kutsuun tulla mukaan Ramblersiin. Aarre Koskela oli lopettanut ja pianoon tarvittiin tosi osaava mies. Ennakkotieto tulevasta työnantajasta oli Kärjelle todella hyvä.

 

Toivo Kärjen yhtye 1949 (KUVA: FB)

”Mitä tämä on, soita nääs viä kerran…joo, joo, kyllä mää tuun veivaan.” (Kärki imitoi). – Ennenkuin Topi laittoi levyn uudelleen soimaan gramofonin veivauksen jälkeen, katsoi hän tarkemmin etikettiä: Louis Armstrong & His Orchestra… ”Tämä on aivan mahtavaa – kuulkaa ny, miten tää äijä soittaa ja laulaa.”

 

– Topin on hiukan vaikea saada Tammelankadun kuppilan muita sunnuntaipäivän nuoria hopeateenjuojia innostumaan asiasta voimallisesti, mutta itse hän on täysin myyty. Oli tapahtunut ”jotain mullistavaa, joka muutti koko elämäni.”

 

– Toivo Kärjestä alkoi kehittyä parantumattomasti terve jazzmies Tampereelle. Innostuksesta maksatti isä kuitenkin melkoisen hinnan: viulun pakkosoittoa 4 vuotta, että jazzin höyryt häviäisivät päästä, Niiniluoto täydentää.

 

Siks oon mä suruinen – Toivo Kärki : Katso elokuva tästä.

Teksti: Maarit Niiniluoto
Suunnittelu ja ohjaus: Pepe Teirikari 
Tuotanto: Pohjantähti – Elokuva Oy