Monessa mukana ollut ”Monk-legenda” 80-vuotta

Jazzpianisti Veikko ”Monk” Hakkarainen täyttää 31.8. 80-vuotta Helsingissä. Hänen elämäänsä on  liittynyt vahvana kolmiyhteys; musiikki, matematiikka ja sanat. Veikko toimi keikkamuusikkona vuoteen 1970, sen jälkeen tietotekniikkaa kaksi vuosikymmentä Nokia Datassa. Sitten paikallislehden kustantaja-päätoimittajaksi ja vuonna 2005 paluu juurille musiikin pariin pianistiksi, sovittajaksi ja kapellimestariksi.

Päätoimittajavuosien jälkeen Veikko on taas tehnyt musiikkia. Hän on soittanut pianoa muun muassa JASO:ssa sekä Grani Big Bandissa. Yhteistyökumppaneita ovat olleet myös Antti Sarpila, Ladies & Gents sekä Esa Pethman, jonka kanssa hän on soittanut yhdessä jo vuodesta 1964. Veikko on myös usein nähty vieras jazzravintola Storyvillen lavalla.

Amerikkalainen pianisti ja säveltäjä Thelonious Monk (1917-82) oli suuria bebop-jazzin kehittäjiä. Monk on ollut myös Veikon esikuva ja musiikillinen oppi-isä. Veikko on yksi Suomen parhaita Monkin musiikin tuntijoita. Levyhyllystä löytyy ainutlaatuinen, täysi kokoelma Monkin levyjä.

– Tällä hetkellä viimeistelen tutkimustani Hotelli Kämpin musiikista 1910-30-luvuilta. Aineistona on noin 20000 valokuvaa eli noin 35000 nuottisivua. Siitä musiikista olen kirjoittanut satoja sovituksia Salonkiorkesteri Valentinolle, kaksi viulua, piano ja basso. Toivon, että pian alkaa taas iloinen 20-luku!

Veikko Hakkarainen, Jorma Katrama, Esa Pethman, Seppo Olkkonen sekä Silva Kallionpää ja Lotta Pitkänen.

Veikon kokoama Salonkiorkesteri Valentino on konsertoinut Kämpin hengessä. Hän on sovittanut ja orkestroinut suurimman osan musiikista 1920-luvun salonkiorkestereiden tapaan ja sointiin.

Pääosassa ovat viulu ja obligatoviulu, mutta välillä mukana on ollut myös 1920-luvun uusi soitin saksofoni sekä myös klarinetti.

Suosittuja ovat olleet myös Veikko tarjoilemat jazzmatineat Helsingin Suomalaisella Klubilla. Tähän mennessä pianojazzin helmiä on nautittu 25 kertaa eri teemoista: Näissä on kuultu Veikon täysin ulkoa soittamana 250 klassikkoa aina 1700-luvulta nykypäiviin saakka. Säestäjinä yleensä Jorma Katrama ja Rami Eskelinen.

Lisää vuonna 2017 Suomen Jazzlegendan arvon nro 29 saaneen Veikon pitkästä urasta voit lukea hän 70-vuotishaastattelustaan: Jazzrytmit 30.8.2011 ” Jazzpianisti palasi juurilleen”.

Helsingin Sanomien Mikko Mattlarin kirjoittama syntymäpäivähaastattelu 27.8. Veikosta löytyy TÄSTÄ.