Louis Armstrong -palkinto pitkän linjan perinnejazzarille

Harri Aavaharjulla on takanaan yli 55 vuoden ura jazzin parissa monessa roolissa. Hänellä oli keskeinen osuus perinteisen jazzin ”kunnianpalautuksessa” 1990-luvun alussa. Harrin aloitteesta perustettiin Classic Jazz ry ja Louis Armstrong -palkinto. Yhdistys järjesti täällä Savoy-teatterissa 1991 ensimmäisen festivaalin, totesi SPJ:n puheenjohtaja Jukka Laitasalo 1.11. palkinnon luovutuspuheessa.

Harri Aavaharju (vas.) ja Jorma Railokoski 1993

Louis Armstrong -palkinto on tunnustus ”Perinteisen jazzin hyväksi tehdystä työstä” ja sitä hallinnoi nykyisin Suomen PerinneJazz ry (SPJ). Palkinto on myönnetty tähän mennessä yhteensä 25 henkilölle ja yhdelle orkesterille.

Ensimmäisillä Classic Jazz Festivaaleilla Harri tapasi Jorma Railonkosken, joka oli avaamassa Helsinkiin jazzklubia. Seurauksena oli, että Harrista tuli Happy Jazz Club Storyvillen ensimmäinen ohjelmapäällikkö kymmeneksi vuodeksi. Nostalgisen Groovyn (1977–1986) lopettamisen jälkeen Helsinki oli Tiranan lisäksi ainoa eurooppalainen pääkaupunki, jossa ei ollut jazzklubia.

Vannoutuneena perinnejazz -miehenä Harri bookkasi Storyvilleen lähes kaikki Euroopan Dixieland-taivaan loistavimmat tähdet, jotka tuikkivat silloin vielä kirkkaina.  Maine kiiri nopeasti ja yhteydenottoja tuli eri puolilta maailmaa viikoittain.

Bändeille riitti ”kättä-päällä sopimus”, ei tarvittu kymmenien sivujen ”raidereita”, eikä esiintymispalkkio ollut esteenä. Storyville onkin rankattu useamman kerran yhdeksi Euroopan parhaimmista jazzklubeista. Harri perusti myös oman ohjelmatoimiston, joka bookkasi parhaina vuosina jopa 900 keikkaa Suomeen.

Hannu Hokkanen (vas.), Harri, Kenny Ball ja Osku Rajala 1996 Storyville

Samaan aikaan Harri toimitti Classic Jazz News -lehtistä muutaman vuoden ajan yhdessä Mikko Virton kanssa ja oli Railonkosken ravintoloiden Happy Hour News –lehden päätoimittajana koko sen ilmestymisen ajan 1995–2004.

Näiltä ajoilta saakka olemme saaneet lukea Harrin asiantuntevia ja erinomaisia kirjoituksia myös Jazzrytmit -lehden sivuilla ja nettilehdessä. Tällä hetkellä hän on Suomen Trumpettikillan jäsenlehden Kilta-Sanomien päätoimittaja.

Harrin oma Norma -trumpetilla vuonna 1965 alkanut jazzmuusikon ja orkesterinjohtajan ura on ollut myös merkittävä. Siihen on kuulunut useita omia kokoonpanoja sekä kymmenen vuoden kausi legendaarisen Old Time Jazz Bandin trumpetistina.

OTJB jazzin “Mekassa” 1986, Harri ed.oik.

Se huipentui vuonna 1986 New Orleansissa, jossa OTJB esiintyi Jazz & Heritage festivaalien virallisessa ohjelmassa ainoana eurooppalaisen yhtyeenä. Siellä syntyivät myös Harrin ensimmäiset kontaktit kansainvälisiin muusikkopiireihin ja helpottivat huomattavasti promoottorin työtä Suomessa.

Reine Rimón & Her Hot Papas ja yhtyeen rumpali Alpo Collanus esiintyi 90-luvun vaihteessa mm. Hollannissa, Kreikassa ja Neuvostoliitossa. Alpon tapa hoitaa orkesterin asioita antoi arvokasta kokemusta. Orkesterin muusikot Tuomas Kalliala ja Matti Iiramo ansaitsevat Reinen ja Alpon lisäksi myös arvostusta, totesi Harri vastaanottaessaan palkintoa.

Storyville Brass Band esiintyi soittaen New Orleans -tyylistä paraatimusiikkia. Brass Bandin riveissä esiintyi Kaartin soittokunnan muusikoita ja näin saivat kokemusta vapaamuotoisesta marssimusiikista. Heistä Harri nostaa esiin Miika Jämsän, Toni Kulkun, Jermu Nybergin, Arto Lehtolan, Tamas Paratzkyn ja Henry Perälän.

Harri Aavaharju, Tommi Lievemaa, Leroy Jones, Katja Toivola, Thomas Rönnholm, Jussi Harju. Hannah Wilson ja Joel Terry.

Harri Aavaharjulle tärkein kokoonpano on 1995 perustettu Riverside Rascals. Nuorekas kokoonpano johon Harri Aavaharju kutsui nuoria muusikoita, jotka yhtyeen esiintymisten myötä tutustuivat New Orleans -jazziin.

Yhtyeen riveissä on esiintynyt nimiä kotimaisen jazzscenen kärkirosterista, kuten Jussi Lampela, Thomas Rönnholm, Jussi Harju, Tommi Lievemaa, Petri Krzywavki, Risto Salmi, Katja Toivola, Petteri Hasa, Joonatan Rautio, Anna-Maija Laiho-Ihekweazu ja Heikki Hänninen. Yhtyeen solisteina esiintyi lukuisia kansainvälisiä muusikoita mm. Tricia Boutté, Leroy Jones, Raivo Tafenau, Campbell Burnap ja Joe Muranyi.

Harri Aavaharju (s. 1954) toimii siviilissä nykyisin Vantaan kaupungilla vastaavana lvi-tarkastusinsinöörinä.  Hänen pitkästä urasta enemmän ” Harri Aavaharju – monen roolin kornetisti” Jazzrytmit 28.3.2014.