Kuuma kuusikymmenluku – mainio nostalgiasarja

Radioon ja televisioon hienoja historiasarjoja tehneet Lasse Lehtinen ja Seppo Hovi jatkavat uudessa kahdeksanosaisessa kesäsarjassaan Kuuma kuusikymmenluku aikamatkaansa. He ovat tulleet nyt vuosikymmenelle, jota itsekin jo elivät täysillä. Tapahtumarikas vuosikymmen muistetaan niin beatlemaniasta, minihameista kuin ehkäisypillereistä, samoin Kekkosen ajasta, noottikiriisistä, Juri Gagarinista kuin Tsekkoslovakian miehityksestäkin. Monet rajat kaatuivat – koettiin uutta ja jännää. 60-lukuun, sen ilmiöihin ja muistoihin uppoudutaan uuden sarjan myötä.

Kannattaa kuunnella!

Kaikki osat löytyvät tästä. Jazziakaan ei unohdeta!

Jakso 1: Vielä niitä Honkia humisee
Teinipop antaa nuorten unelmille siivet ja kohta kajahtaa rautalanka. Urho Kekkosta kammetaan kumoon, mutta nootti ja Novosibirsk ajavat kansakunnan ruotuun. Juri Gagarin kiertää maapallon ja laskeutuu takaisin Neuvostoliittoon. Mauno Kuusisto, tenavatähti Robertino ja itse Elvis levyttävät saman laulun.

Jakso 2: Ihmiskunnan historian vaarallisin päivä
Neljä liverpoolilaista moppitukkaa pääsee levyttämään ja kohta pop-musiikki ei ole ennallaan. Lokakuussa vuonna 1962 ihmiskunnalla on vain muutama päivä elinaikaa, mutta maltti ja diplomatia näyttävät voimansa. Pilapiirtäjä Kari Suomalainen kysyy: ”Miksi meillä on kulttuuriministeri, kun ei ole kulttuuriakaan. ” Ja kaveri vastaa: ” Onhan meillä valtiovarainministerikin.

Jakso 3: Pitkäsilta lyhenee
Pitkä tukka ja kitarayhtyeet aiheuttavat siveettömyyttä, tappeluita ja hormonitasapainon häiriöitä”, toteaa kristikansa sukupolvikuilun toisella puolella. Kekkonen kävelee Pitkäsillan yli Hakaniemeen. Missä olitkaan, kun Kennedy ammuttiin? Repe Helismaa antaa viestikapulan Junnu Vainiolle.

Jakso 4: Harhautuksen mestari
Rollarit rokkaavat Yyterin sannalla ja juovat viinaa! Reporadio julistaa: “Vasen on oikea, vasen on edistystä!” Ylioppilasteatterin Lapualaisooppera esittelee toisenlaisen Pohjanmaan. “Ole hiljaa ja kuuntele kun sinulle huudetaan!” E-pillerit tuovat äitien ja isien kauhuksi nuorille naisille uudenlaisen vapauden.

Jakso 5: Passit palavat
Teryleeni vaihtuu farkkuun, kauluspaidat poolopaitoihin. Hameen helma nousee, ja elintasokin. Mustaa ja valkoista, raitaa ja neliötä, palloja kuvioina ja kampauksissa, valkoiset stretch-saappaat ja mahdottoman suuret aurinkolasit. Maailman parhaiten palkattu malli on huonoryhtinen, kalpea ja nälkäisen oloinen teinityttö nimeltään Twiggy. Suurin kaikista, Olavi Virta, jälleenrakennuksen ajalle äänen antanut poistuu studiolta viimeisen kerran.

Jakso 6: Hetki lyö
Kuuma Rock Side Storyn kesän kuumenee lisää, kun Kirka lähtee Dannyn matkaan. Edistyksen etujoukko matkustaa juhlajunalla festivaaleille Sofiaan. Prahan kevät muuttuu pitkäksi takatalveksi, kun Neuvostoliiton tankit vyöryvät Prahaan. Suomen ylioppilaat valtaavat oman talonsa ja saavat sen tuntumaan kokonaisen sukupolven kokemukselta.

Jakso 7: Raatikaisen tuutista
Vesku Loiri julistaa ja kaatuilee matkalla suuremmille estradeille ja intiimeille klubeille. Kekkonen ottaa Tamminiemessä lastenkutsuilla radikaalit nuoret isälliseen kontrolliinsa. Kaikki kutsutuista eivät ole vieläkään toipunut saamastaan kutsusta. Ja samaan aikaan Suomen kansa toivoo “Iltatuulen viestiä” Aikamiesten laulamana.

Jakso 8: Kenen joukoissa seisot?
M.A.Numminen ärsyttää hyväntahtoisen älykkäästi, mutta hänestä vasemmalla ollaan jo tosissaan. Jimi Hendrix räjäyttää Kulttiksella muusikkojen tajunnan: soundit säröttyvät ja volyymit kasvavat. Hair ja kukkaiskansa kuljettavat valoon ja aurinkoon. Ja amerikkalaiset käyvät jopa kuussa. Kekkonen lähettää pisteliäitä myllykirjeitä. Ja koko kuuman kuusikymmenluvun kaikuu taustalla syvien salomaiden suomalainen tango.

YLE Areena Audio: YLE  Radio 1