Erik Lindström – Ranskalaiset korot

 

Helena Siltala

Ranskalaiset korot on Erik Lindströmin säveltämä ja hänen vaimonsa Vuokko Lindströmin eli nimimerkki Hillevin sanoittama musiikkikappale. Se tunnetaan parhaiten Helena Siltalan levytyksenä vuodelta 1958. Sen myöhempiä levyttäjiä ovat Markku Arokanto, Eija Kantola, Vieno Kekkonen, Erkki Liikanen ja Reijo Taipale. Monica Aspelund teki kappaleeseen englanninkieliset sanat nimellä ”High Heeled Shoes”. Se on julkaistu kokoelmalla Songs Finland Sings: Popular Finnish Songs in English (2002).

 

Ranskalaisten korkojen syntyhistoria alkoi Kööpenhaminassa vuonna 1957, jossa Lindström lomaili vaimonsa Vuokon kanssa. He ostivat siellä punaiset mokkanahkaiset korkokengät. Idea kenkäaiheiseen lauluun tuli matkan jälkeen Vuokolta, joka laati sanoituksen. Siinä nuori mies kuulee joka päivä korkokenkien kopsetta läheltä asuntoaan, muttei koskaan onnistu näkemään vilaustakaan naisesta.

 

Valmiin levytyksen tiiviin tunnelman luovat vihellys (Lindström itse) ja kävelyääni, jonka tekivät Helena Siltala ja hänen miehensä Rolf Kronqvist, kun ensin oli irrotettu studion betonilattiasta pala korkkimattoa. Risto Vanarin oikea rumpusoundi löytyi lopulta soittamalla vispilöillä puhelinluettelon kantta. Sen lisäksi soittimina käytettiin vain bassoa (Tuomas Kalliala) ja pianoa, jota soitti Lindström.

 

Ranskalaiset Korot Silkki Jazzit 2006. Helena Siltala sekä Erik Lindström (oik.) Eki Liikanen, Wade Mikkola ja Pekka Toivanen

– Erik Lindström (1922-2015) tunnetaan suomalaisen musiikkimaun länsimaistajana ja kansainvälistäjänä. Hän oli ensimmäisessä ketjussa ottamassa vastaan Suomeen oikeata jazzia ja ymmärtämässä sitä, koska oli Ruotsin kansalainen ja kielitaitoinen.

– Kevyt eleganssi, taito ja mahdollisuus imeä svengi oli ehkä selvempi kuin Suomen kansalaisilla. Mahtava jazzbasisti ja vibrafonisti, joka säveltämillään iskelmillä tutustutti svengiin muutkin kuin jazzin ystävät, luonnehtii musiikkineuvos Seppo Hovi pitkäaikaisen ystävänsä ja soittokaverinsa merkitystä. Erik Lindström on yhdistyksemme ensimmäinen kunniajäsen.

 

Katso video tästä.

Erik Lindström: ”Ranskalaiset korot”; toimittajat Jukka Haavisto ja Pepe Teirikari, tuottaja Helena Kokko, ohjaaja Pepe Teirikari
P.T. Elokuvatuotanto 1999.