Suomen PerinneJazz ry:n edeltäjä Classic Jazz ry perustettiin 1992

Kuvassa: Classic Jazz Society All Stars 2019, Juha Lanu (vas.), Pekka Toivanen, Seppo Hovi, Antti Sarpila, Jay Kortehisto, Keith Hall (1951-2022), Mikko Pettinen ja Wade Mikkola.

Harri Aavaharju

– Yhdeksänkymmenluvun alussa Helsingin jazzelämä oli varsin synkkää, Groovy oli kuollut ja kuopattu, keikkoja oli tarjolla varsin vähän ja viitisen klassisen jazzin orkesteria kitkutteli harjoituskämpillään miettien, että olisihan sitä kiva soittaa elävälle yleisöllekin joskus, muistelee Classic Jazz ry:n ensimmäinen puheenjohtaja Harri Aavaharju. 

Aikakirjoista ei löydy koollekutsujaa, mutta eräänä alkukevään iltana vuonna 1992 kokoontui ryhmä muusikoita. Läsnä olivat Antti Sarpila edustaen omaa bändiään, Pekka Mesimäki DDT:stä, Pekka Iiramo PCB:stä, Jukka Järvelä Hot Papas´eista, Jouko Keskimäki OTJB:stä, Ilkka Virto PCB:stä ja Harri Aavaharju Riverboat Jazzband´ista.

 

Vilkasta keskustelua käytiin, muutama oluttuopponen kumottiin ja illan päätteeksi oli syntynyt selkeä ajatus yhdistyksen perustamisesta. Yhdistyksen toimintatavoitteiksi kiteytyi orkestereiden välisen yhteistyön tiivistäminen, jazzmusiikin tunnettavuuden lisääminen, koulutus ja tietysti esiintymismahdollisuuksien löytäminen.

Clazz News 1/1993

Maailmalla oli käyttöön tullut käsite Classic Jazz, joka piti sisällään tyylikirjon jazzin alkuhämärästä bebopin ensiparkaisuihin, siispä juuri sitä mitä yhdistyksen jäsenkunta edusti ja niin käyttöön otettiin Classic Jazz r.y.

Perustava kokous pitopaikka oli ravintola Kaksi Kanaa. Antti Sarpila taisi olla se joka keksi nimen. Muita ehdotuksia oli Helsinki Trad Jazz ry ja Helsinki Dixie Society, mutta Antin ehdotus voitti äänestyksen. Puheenjohtajaksi valittiin Harri Aavaharju ja sihteeri-rahastonhoitajaksi Jukka Järvelä.

Lue lisää Jazzrytmeistä:

Bändit ennen Storyvilleä ja Classic Jazz teki yhteistyötä Storyvillen kanssa

DDT 1978 KUVA Harri Ahola/DDT arkisto. Nalle Nyman (vas.), Sven Svärd, Pentti Mutikainen, Tinde Peltoniemi, Fred Andersson, Christian Schwindt ja Rick Wahlstein

 

 

 

.