Storyvillen perustaja on kuollut

– Pitkän linjan ravintolayrittäjä, diplomi-insinööri Jorma Railonkoski menehtyi läheistensä läsnä ollessa kotonaan Helsingissä sunnuntaina 6. marraskuuta. Hän oli kuollessaan 87-vuotias, syntynyt 4.11.1935, kertoo Jorman pitkäaikainen ystävä ja Storyvillen ensimmäinen ohjelmapäällikkö Harri Aavaharju.

– Jorma oli alun perin koulutukseltaan diplomi-insinööri. Hän valmistui Teknillisestä korkeakoulusta rakennusinsinööriksi vuonna 1965. Ennen ravintolaliiketoiminnan aloittamista hänellä oli takanaan menestyksekäs ura VTT:n rakennustalouden laboratoriossa 1960-luvun lopulla sekä eri rakennusliikkeissä, mm. Rakennus-Domino Oy:n toimitusjohtajana 1970-luvulla.

– Päätös ravintolabisnekseen lähtemisestä kypsyi hitaasti. Rakentajana hän joutui käyttämään paljon ravintolapalveluja, mikä herätti kiinnostuksen siirtyä itsekin palvelualalle. Ensimmäisen ravintolansa Jorma avasi vuonna 1979 Helsingin Lauttasaareen. Rosmariini oli ranskalaistyylinen bistro. Sen jälkeen hän pyöritti melkein kahtakymmentä eri anniskelupaikkaa.

Jorma, Reine Rimon ja Henrik Lax

– Hän sai idean omasta jazzklubista lähes 40 vuotta siten, kun hän järjesti jazziltoja omistamassaan Linnunrata-ravintolassa Espoon Tapiolassa. ”Minulle esiteltiin 1990-luvun alussa kellaritila Helsingin keskustassa Museokadun ja Aurorankadun kulmassa. Vanhaan hiilikellariin rakensimme Storyvillen”, Jorma muisteli 80-vuotishaastattelussaan syksyllä 2015.

– Storyvillestä syntyi jazzmusiikin ystävien ja alan muusikoiden keskuudessa legenda. Amerikkalainen arvostettu jazzlehti DownBeat Magazine listasi Storyvillen maailman 100 parhaan jazzklubin joukkoon ensimmäisen kerran vuonna 2003.

Jorma ja Marja

“Olenkin sanonut, että meillä on rakennusliike, mainostoimisto ja ravintolatoiminta samassa yrityksessä. Pintaremontin sijaan olemme rakentaneet sisätilat kokonaan uudelleen”, hän muisteli 80-vuotisjuhliensa yhteydessä.

– Viime vuodet Jorma viihtyi aktiivisena eläkeläisenä  Marjan kanssa  Espanjassa. Kesät ja joulunaika kuluivat koti-Suomessa. Yrityselämää ja suomalaista politiikkaa hän jaksoi seurata aktiivisesti.

Harri Aavaharju ja Jorma Railonkoski 2022

– Jorma palkittiin mm. Classic Jazz ry:n Louis Armstrong -palkinnolla jazzin eteen tehdystä työstä Suomessa, City-lehden vuoden yrittäjä -palkinnolla ja Art goes Kapakka -festivaalin Helsinki hauskemmaksi -palkinnolla.

Artikkelikuva Heikki Kähkönen, muut kuvat Jazzrytmit mediakirjasto