Rumpali ja herrasmies Keith Hall on poissa

Yhdistyksemme jäsen, rumpali Keith Hall menehtyi vaikean sairauden uuvuttamana 17.2.2022 Helsingissä. Hän oli kuollessaan 70-vuotias, syntynyt Lontoon Wembleyssä 24.4.1951.

 

Keith Hall aloitti rumpujen soiton yhdeksänvuotiaana. Hänen opettajanaan toimi muun muassa legendaarisen Dave Brubeckin quartetin rumpali Joe Morello. Ammattimuusikko hänestä tuli jo 15-vuotiaana työskennellen lähinnä studiomuusikkona kotikaupungissaan Lontoossa. 16-vuotiaana hän päätti lähteä ystävänsä kanssa Kapkaupunkiin Etelä-Afrikkaan, missä hän vietti lähes vuoden esiintyen siellä paikallisten muusikoiden kanssa.

 

Antti Sarpila (vas.), Marian Petrescu, Mihai Petrescu ja Keith Hall (KUVA Harri Virta)

Keith oli vuonna 1969 suureen suosioon nousseen Pickettywitch-yhtyeen perustajajäsen. Menestyksen myötä yhtye teki maailmanlaajuisia kiertueita ja esiintyi monissa huomattavissa englantilaisissa sekä mannermaisissa tv-viihdeohjelmissa, kuten suositussa ”Top of the Pops” – TV-ohjelmassa 14 kertaa, sekä myös Wembley-stadionilla.

 

Vuonna 1973 Keith liittyi kuuluisaan Gerry and the Pacemakersiin ja kiersi ahkerasti eri puolilla maailmaa, esiintyen mm. Madison Square Gardenissa New Yorkissa. Kiertueiden väliaikoina hän jatkoi jazzin soittamista London Jazz Big Bandissa ja monissa lontoolaisissa jazz-kokoonpanoissa.

 

Vuonna Keith 1978 tuli rumpaliksi Terry Lightfootin orkesteriin. Lightfoot (1935–2013) oli yksi brittiläisen trad-jazz sukupolven johtavia jäseniä. Hän esiintyi myös useissa merkittävissä musikaaliproduktioissa. Näitä olivat ”Hair”,”Grease”, sekä Lontoon West Endissä esitetty Beatlesin musiikkiin perustuva revyy ”With a Little Help From My Friends”.

 

Erottuaan syksyllä 1984 Terry Lightfootin orkesterista Keith siirtyi kokonaan freelance-muusikoksi. Hän aloitti huipputason koomikkoparin ”Cannon and Ballin” suositussa isossa taustaorkesterissa. Muita yhteistyökumppaneita olivat myös Kenny Ball, Maxine Daniels ja Ritchie Cole.

 

Vuosina 1987–1989 Keith työskenteli chicagolaissyntyisen pianistivokalisti June Harrisin kanssa. Tämän erinomainen trio teki useita kiertueita pohjoismaissa. Yhtyeen vieraillessa Helsingissä hän tapasi tulevan vaimonsa vaatesuunnittelija Titvi Ikäheimon, jonka myötä hän muutti asumaan Suomeen 1990, opiskeli yliopistossa Suomen kieltä ja sai Suomen kansalaisuuden vuonna 2009.

 

CJSAS; Keith Hall (3. oik.)

Keith on ollut siitä lähtien yksi merkittävimpiä jazzrumpaleitamme. Hän soitti vakituisesti Antti Sarpilan yhtyeessä 30 vuoden ajan ja esiintyi usein muun muassa Seppo Hovin, Douglas Pashleyn, Zhenia Gimerin, Wade Mikkolan, Pekka Toivasen, sekä Grammy-palkitun Marian Petrescun yhtyeissä.

 

Rock-musiikin puoli on hänellä myös ollut edustettuna Suomessa, josta esimerkkinä esiintymiset Pepe Willbergin ja Jormas-yhteen kanssa. Keith toimi myös Suomen PerinneJazz ry:n nimikko-orkesterin, Classic Jazz Society All Stars’in (CJSAS) rumpalina yhdistyksen esikoislevyllä “The Best Of Finnish Classic Jazz”.

 

Keithin yhteistyökumppaneita ovat olleet myös Espoo Big Band, Lahti Big Band, Kymi Sinfonietta, Pentti Lasanen, Markku Johansson, Severi Pyysalo ja Erik Lindström. Hän esiintyi Linnan Juhlissa ensimmäisenä ulkomaalaisena muusikkona, kun Antti Sarpila Swing Band soitti siellä vuonna 1999 ja jälleen vuonna 2009.

 

Keith ehti esiintyä livenä liki 60 eri maassa ja televisiossa 30 maassa. Hänellä oli pitkäaikainen rakkaus radio-ohjelmiin ja vuosina 2000–2005 hänellä oli oma englanninkielinen musiikkiohjelma ”Playback” Helsingin paikallisradiossa.

 

Keith ja kamera

– Musiikin lisäksi Keithin elämään kuului valokuvaus. Kamera kulki aina mukana. Hän oli mestari kuvien käsittelyssä ja graafisessa toteutuksessa. Ystävät ja läheiset saivat nauttia upeista korteista, jotka hän toteutti jokaiselle henkilökohtaisesti aikaa säästämättä. Keith kuvasi myös mallistoni tuotteet ja markkinointiin liittyvät mainokset. Hän oli monipuolisesti luova ja kannustava elämänkumppani, aina utelias ja kiinnostunut taiteesta ja kulttuurista sen eri muodoissaan, Titvi kertoo.

 

Pitkäaikaiset yhteistyökumppanit muistelevat soittokaveriaan:

 

Keith Hall (1951-2022)

Musiikkineuvos Seppo Hovi: ”Keith oli sivistynyt, myös kuvataiteellisesti lahjakas osaaja, tyylit tajuava ja tarkka soittaja. Luotettava herrasmies, hienosti suomalaiseen mielenmaisemaan asettunut kosmopoliitti. Kannustava kollega, soiton aikana ja muulloinkin.”

 

Jazzmusiikin maisteri Atro ”Wade” Mikkola: ”Vahva ja taidokas rumpali, aina positiivisella energialla ja huumorilla varustettuna. 20 vuotta kestäneen yhteissoiton aikana onnistuimme  yhdessä aina löytämään uusia svengiä syventäviä iskuja esityksiin.”

 

Muusikko Antti Sarpila: “Keith toi mukanaan tuulahduksen maailmanluokan meininkiä. Kolmekymmentä vuotta yhteistä taivalta ehti tulla täyteen ennen kuin hyvän ystävän voimat hiipuivat. Kiitos monista hienoista hetkistä – hyvää matkaa Keith.”

 

Syvä osanottomme Titville ja Keithin läheisille!

 

Suomen PerinneJazz ry