Rajala kunniajäseneksi – Aavaharjusta päätoimittaja – Laipiosta Jazzrytmien puheenjohtaja

Suomen PerinneJazz ry kutsui 10-vuotisjuhlakokouksessaan 12.5. yhdistyksen kunniajäseneksi numero 8 toimittaja OsmoOsku” Rajalan. Jazzrytmien päätoimittajaksi on kutsuttu insinööri Harri Aavaharju  ja toimituskunnan puheenjohtajaksi  toimittaja  Matti Laipio. Lehden julkaisuoikeudet ovat siirtyneet Jazzaimaa ry:ltä Suomen PerinneJazz ry:lle.

Osku Rajala KUVA Martti Koljonen

Jazzmedian legenda

Osku Rajala (s. 1948) on perustelujen mukaan ”edistänyt ja tukenut huomattavasti yhdistyksen toimintaa.

Jazzrytmit on ollut yhdistyksen tärkeimpiä yhteistyökumppaneita ja uutisoinut aktiivisesti SPJ:n tärkeimmistä tapahtumista ja toiminnasta.”

Rajala on Jazzrytmien perustaja ja ensimmäinen päätoimittaja (1994-2021). Hän siirtyi vuoden vaihteessa lehden toimituskuntaan ja asiantuntijaksi. Rajala on tuottanut Jazzrytmien lisäksi satoja jazzkonsertteja ja kymmeniä -festivaaleja. Hänelle on ollut kysyntää myös erilaisten jazzkilpailujen tuomaritehtäviin niin koti- kuin ulkomaillakin.

Merkittävimpiä saavutuksia on hänen 14 kertaa järjestämänsä kansainvälinen Lady Summertime -jazzlaulukilpailu. Rajala on toiminut aktiivisesti myös alan yhdistystoiminnassa muun muassa Suomen Jazzliiton varapuheenjohtajana sekä Jazzaimaa ry:n puheenjohtajana.

Harri Aavaharju KUVA JR mediakirjasto

Jazzaava insinööri
Harri Aavaharjulla (s. 1954) on takanaan pitkä ura jazzin parissa monessa roolissa. Hän on Classic Jazz ry:n perustaja ja toimitti yhdistyksen lehteä 1990-luvun alussa muutaman vuoden.

Ravintoloitsija Jorma Railonkoski kutsui Aavaharjun ensimmäiseksi Happy Jazz Club Storyvillen ohjelmapäälliköksi.

Työhön sisältyi myös Railonkosken ravintoloiden tiedotuslehden päätoimittajuus 1995–2004. Tällä hetkellä hän myös Suomen Trumpettikillan jäsenlehden Kilta-Sanomien päätoimittaja.

Aavaharju on toiminut myös yli 50 vuotta aktiivimuusikkona ja orkesterinjohtajana. Siihen on kuulunut useita omia kokoonpanoja sekä kymmenen vuoden kausi legendaarisen Old Time Jazz Bandin trumpetistina. Hän jäi eläkkeelle 2.5. Vantaan kaupungin vastaavan lvi-tarkastusinsinöörin virasta.

Matti Laipio KUVA Martti Koljonen

Jazzin elävä tietosanakirja
Matti Laipio (s. 1944 ) on talous- ja musiikkitoimittaja, levytuottaja ja tietokirjailija, jonka erikoisalana on jazz.

Hän on kir­joit­ta­nut musii­kis­ta eri leh­tiin, laatinut rytmimusiikkiaiheisia tietokirjoja ja toi­mi­nut musiik­kia­lan jär­jes­töis­sä.

Suomen Jazzliitto palkitsi Laipion vuonna 2020 elämäntyöstä Andania-palkinnolla. Perusteluissa todettiin hänen tehneen jazzmusiikin eri vivahteita tunnetuksi varsinkin toimittajana ja kirjoittajana.

Laipiolla on ollut myös merkittävä ura Jazzliiton puheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä 1970- ja 1990-luvuilla. Vanhemmat jazzharrastajat muistavat Laipion yhtenä ”jazzin äänistä” Ylen radio-ohjelmissa. Laipio on aikanaan voittanut myös EBU:n jazztietokilpailuja.

Jukka Laitasalo (vas.) ja Niklas Andersson

Puheenjohtaja jatkaa
Yhdistyksen puheenjohtajana jatkaa Senior Advisor Jukka Laitasalo.

Muut hallituksen jäsenet Matti Vatanen (rahastonhoitaja), Niklas Andersson (sihteeri), Katariina Kamu, Wade Mikkola, Antti Sarpila, Harri Aavaharju ja Martti Koljonen.

Yhdistyksen viimeinen ja alusta lähtien yhtämittaa hallituksessa mukana ollut mainos- ja dokumenttielokuvatuottaja Pentti ”Pepe” Teirikari siirtyi ”reserviin”.

Yhdistyksen perustaja Jaakko Rinne hoitaa harrastustoimintaa ja tuottaa ravintola Nyyrikin jazztapahtumia.

 

Jaakko Rinne (per.jäs.) vas., Wade Mikkola, Matti Vatanen, Katriina Kamu, Pepe Teirikari (per.jäs.), Antti Sarpila, Jukka Laitasalo, Niklas Andersson, Seppo Hovi (per.jäs.) ja Martti Koljonen. KUVA Pirta Mikkola, 2021