Nyyrikin jazzillat alkoivat svengaavasti

Tuottaja Jaakko Rinne hyrisi tyytyväisenä summatessaan Suomen PerinneJazz ry:n jazzillan 23.2. saldoa. – Väkeä tuli huonosta kelistä huolimatta mukavasti, myös uusia kasvoja. Lähes kaikki pöytäpaikat olivat varattuna. Suurin osa kävijöistä tuttuja, mutta myös täysin uusia kasvoja.

Juha ”Nevis” Nevalaisen tuottama illan leffa ”Legendat 2012” katsottiin mielenkiinnolla. Päätähdet Pentti Lasanen (1936-2021), Seppo Hovi, Häkä Virtanen ja Kepa Kettunen saivat amerikkalaiseen tyyliin raikuvat välitaputukset taiturimaisten soolojensa jälkeen.

Corville Bandin Mikko Virto: – Yhtyeemme eka setti oli hiukan varovainen, mutta eteni suunnitelmien mukaan. Akustiikka oli melko vaativa varsinkin kompille. Jouduimme viime tipassa hälyttämään Ilkka “Ile” Virton tilalle Jermu Nybergin. Hän kyllä korvasi ansiokkaasti Ileä, vaikka Corville-bändi on aika kulminoitunut Jarmoon (artikkelikuvassa) ja Ileen. Myös pianisti Robi Godzinsky oli ns. featuring -soittaja.”

– Kakkossetti meni ainakin bändin mielestä paremmin. Robi, allekirjoittanut (Mikko), ja Ilu (Hanski) saimme aikaan toimivan kompin, johon puhaltajat esittivät hyviä sooloja. Bändiä liidasi selkeästi Teppo (Salakka). Soittopaikka 1. kerroksessa on periaatteessa hyvä, mutta varsinkin ensimmäisen setin aikana kompilla oli vaikeuksia sopeutua akustiikkaan.

Teemu Salminen

– Huikeita soolosuorituksia, Teppo (Salakka) väläytti lisäksi kuoronjohtajan taitojaan myös vokalistina.  Muutama tosi kiva lauluteksti. Muun muassa Lauri Tornivuoren: ” Porttikiellon mä sain” ja ”Don’t Get Around Much Anymore”. Jarmo Karamäki kertoili bändin nimen historiasta, sen keksi Ilkka ”Ile” Virto. Rinne täydentää.

Väliajalla kustantaja Vesa Tompuri (Aviador Oy) jututti saksofonisti Teemu Salmista. Hänen kirjoittamansa hieno kirja nuoremmasta veljestään; ”Kirjeitä New Yorkista, trumpetisti Simo Salmisen tarina” on juuri valmistunut.

Teemun, joka on itsekin yksi suomalaisen big band -jazzin uranuurtajista, hyvä puheenvuoro sai yleisöltä kommentin; ”Yleensä en jaksa esitelmiä kuunnella. Nyt oli niin mielenkiintoinen, että nukahtamatta kuuntelin alusta loppuun.”

Illan päätteeksi oli perinteiset jamit, joissa mukavasti tunnelmaa. Soittajia vaihdeltiin, Corvillen soittajat osallistuivat sopivasti jameihin. Ulkopuolisia jamisoittajia vain vähäisesti. Erityisesti basistit puuttuivat, ”Ilu” Hanski sai siten vielä kolmannen vuoron.

Tupa täynnä

Jaska Harjula jammaili soolona pari biisiä ja lauloi vanhan tavan mukaan kaimansa Jaska Rinteen säestykselle muutaman bravuurinsa. Timo Valkamo komppasi antaumuksella rummuissa. Ilahduttavaa oli myös ravintoloitsijan raportti: ”Kassa oli normi hyvä. Ei moittimista!”.

Teppo Salakan mietteitä illasta: – Ehkä pandemia saatiin siksi, että oppii taas arvostamaan asioita, joita alkoi jo pitää itsestäänselvyyksinä. Kuten musisointia ystävien kera, jota saimme tehdä pari iltaa, ja musiikin jakamista vastaanottavan ja asiaan perehtyneen yleisön kera.

– Kun illan kokonaisantiin oli lisätty vielä Suomi-jazzin suurnimiä valottavaa filmimateriaalia ja yhden merkittävimmistä trumpetisteista kertovan kirjan esittely (vahva suositus sen lukemiseen!), niin tarjoiltavaa ja vastaanotettavaa riitti sulateltavaksi pitemmäksikin aikaa.

Teppo Salakka

– Yhdessä soittaminen on jazz-musiikin (kaiken musiikin) suola, ja ilman sitä on saatu mauttomia taustanauhaharjoitteita mutustella jo ihan kylliksi. Corville-band oli koossa pitkästä aikaa, ja iloksemme ei kaikkea ollut vielä unohdettu. Jarmo Karamäki teki suururakan ohjelmiston, aikataulujen ja soittajiston kokoamisen kera.

Suurkiitos SPJ:lle niin järjestelyistä kuin kuulijoiden aktivoimisesta paikalle.

Corville Band esiintyi kokoonpanossa: Jarmo Karamäki (sax), Teppo Salakka ( cl, pno, ja voc), Jermu Nyberg (tp), Robi de Godzinsky (pno), Ilkka “Ilu” Hanski (b), Mikko Virto (dm).