matti_korhonen

Korona nujersi Jazzin jalkaväkimiehen

Yksi menneiden vuosien tunnetuimmista jazzpersoonista, viimeisimmät elinvuotensa TaavettiSwingiä edustanut, Jazzrytmien pitkäaikainen kirjoittaja Jussi ”Kulkija” Korhonen nukkui pois keskuudestamme 28.5.2022 Etelä-Karjalan keskussairaalassa koronan nujertamana. Hän oli syntynyt 28.1.1936 Kouvolassa.

 

Jazz-swingkärpänen puraisi Jussia jo koulupoikana radio Amerikan äänen ja Radio Luxemburgin myötä. Mutta vasta 1990-luvulla hän intoutui olemaan ”täysillä” jazzin pyörteissä.

 

Pääkaupunkiseudulle Jussi toimi  legendaaristen VPK:n jamien toisena isäntänä Aaro Söderbergin rinnalla vuodesta 1992 alkaen. Tuo pesti kesti parikymmentä vuotta.

 

Matti Korhonen (vas.) ja Jussi Korhonen (KUVA Osku Rajala)

Jussi oli myös tuttu kasvo muusikoiden perinteisillä keskiviikkokahveilla eli kaffilajengin tilaisuuksissa vuodesta 1993 lähtien, vaikkei hän soittanut mitään instrumenttia.

 

Kahvittelun lomassa Jussi imi sisäänsä valtaisan määrän tietoa vanhoilta soittajilta, jota hyödynsi sittemmin Jazzrytmien sivuilla vaikkapa pakinoissaan: Palasia kulkijan päiväkirjasta (1996 – 2008).

 

Velipoika Matti Korhonen (1944-2019) kameroineen kulki uskollisesti mukana aina kun se vain oli mahdollista. Niinpä parivaljakko Korhonen tallensikin yhdessä ja erikseen mahtavan määrän suomalaista jazzhistoriaa kaiken kansan nähtäväksi.

 

Veljekset Korhosten valtakunnallisesti näkyvin aikaansaannos on Taavetin Vallijamit, jotka perinteisessä kesäkonsertissaan Taavetin linnoituksen muurien suojassa tarjoilevat väkevän, mutta samalla viihdyttävän jazzannoksen tänä kesänä 16.7. jo 19. kerran.

 

Osku Rajalan muistokirjoitus  Jazzrytmeissä  Kulkija Jussista löytyy TÄSTÄ