Jukka Haavisto ja Seppo Hovi kunniajäseniksi – Katriina Kamu hallitukseen

Suomen PerinneJazz ry päättii kutsua vuosikokouksessaan 19.5. yhdistyksen kunniajäseneksi numero 6 musiikkineuvos Jukka Haaviston ja numero 7 musiikkineuvos Seppo Hovin. Hallituksen uudeksi jäseneksi valittiin luokanopettaja Katriina Kamu. Puheenjohtajana jatkaa Senior Advisor Jukka Laitasalo sekä muina jäseninä Matti Vatanen, Pepe Teirikari, Wade Mikkola, Antti Sarpila, Niklas Andersson ja Martti Koljonen.

Jukka Laitasalon mukaan vuoden 2020 suunnitellut tapahtumat peruuntuivat maaliskuusta lähtien. – Koronarajoituksen estäessä musiikkitilaisuuksia, tuotimme Savoy-teatterissa 2017, 2018 ja 2019 pidetyistä konserteista kaksois-CD:n.

– Yhdistyksen esikoislevy valmistui joulukuussa ja jaettiin ilmaiseksi yhdistyksen jäsenille. Yleiseen myyntiin   ”The Best Of Finnish Classic Jazz ” saatiin tammikuussa 2021. Se saavutti jäsenten suosion ja positiiviset arviot kriitikoilta.

SPJ:n hallitus levyn pakkaustalkoissa

– Toimintavuoden tapahtumista ehdittiin pitää Helsingin Suomalaisella Klubilla jo traditioksi muodostunut jazz-illallinen 1.2. Erittäin suosittu tilaisuus oli taas loppuunmyyty. Ravintola Nyyrikissä järjestettiin kaksi ja Café Caruselissa kolme tapahtumaa sekä yhdistyksen vuosikokous 16.9.

– Hallitus piti kuusi kokousta, lisäksi eri työryhmät kokoontuivat useita kertoja. Hallituksen sihteerinä toimi Niklas Andersson ja rahastonhoitajana Matti Vatanen. Jaakko Rinne hoiti harrastustoimintaa ja kumppanuuksia.

– Hallituksen budjettiesitys vuodelle 2020 perustui normaalivuoden odotuksiin. Koronan takia muutettiin suunnitelmia. Yhdistyksen talous on edelleen vakaa. Tilinpäätös 2020 osoittaa ylijäämää 1424,30 eur. Yhdistyksen jäsenmäärä oli toimintavuoden päättyessä 401, lisäystä 31 jäsentä.

– Vuonna 2021 toimintaa jatketaan Covid-19-pandemian sallimissa puitteissa. Jäsenmaksua 25 eur/vuosi ei koroteta, peritään syyskuussa. Yhdistyksen levyn myyntiä on tarkoitus aktivoida erityisesti yhdistyksen tulevissa tilaisuuksissa.

– Marraskuussa järjestetään teemakonserttikiertue, konsertointipaikkoina Helsinki, Turku, Kangasala ja Lahti. Orkesterina esiintyy Classic Jazz Society All Stars lead by Seppo Hovi & Antti Sarpila. Lisäksi All Stars -kokoonpano soittaa heinäkuussa Baltic Jazzeilla ja Otava Happy Jazzeilla.

– Pääkaupunkiseudulla konserttitoimintaa on tarkoitus jatkaa myös Café Caruselissa ja jami-iltoja Ravintola Nyyrikissä heti kun voimassa olevat toimintarajoitukset on riittävissä määrin purettu.

– Muun toiminnan ollessa edelleen rajoitettua valmistelemme em. yhdistyksen CD-levyyn ja sen sisältämiin kappaleisiin pohjautuvaa, jäsenistöllemme tarkoitettua kirjaa. Siinä esitellään levyn sävelmiä, tekijöitä, niiden merkittäviä historiallisia levytyksiä ja esittäjiä. Tavoitteena on, että kirja valmistuisi vielä kuluvan vuoden aikana.

Yhdistyksen vuosikokouksen puheenjohtajana toimi Jukka Laitasalo ja sihteerinä Niklas Andersson. Siihen osallistui paikanpäällä Café Caruselissa Helsingissä koronrajoituksen sallimat 4 osanottajaa sekä etänä 12 osanottajaa.

Kunniajäsen numero 6, Jukka Haavisto

Jukka Haavisto 2014

Jukka Haavisto (s. 5.6.1930) on saanut todistaa ja elää lähes kaikki suomalaisen jazzin vaiheet 80-vuotisen aktiiviuransa aikana.

Ensimmäisen keikkansa Jukka soitti Vaasan radiossa vuonna 1940 kaverinsa kanssa huuliharpuilla. Viimeinen virallinen julkinen esiintyminen tapahtui helmikuussa 2020.

Vaikuttavan ja työteliään siviiliuran rinnalla hän on ollut aina sydämeltään jazzia rakastava pelimanni vaikkei ole koskaan ansainnut elantoaan ammattimuusikkona.

Opettajankoulutuksen saanut Jukka on tehnyt lähes 30-vuotisen kuukausipalkkaisen elämäntyönsä mainostoimistojen johtotehtävissä.

Musiikkimiehenä hänet tunnetaan parhaiten, ja erikoisesti perinteiseen svengaavaan jazziin erikoistuneena vibrafonisti/hanuristina. Hänellä on useita omia orkestereita, suosituin niistä vuonna 1978 perustettu Happy Swing Band. Soittaminen työllisti kiireisimpinä vuosina päivätyön ohella jopa 120 keikkaa vuodessa.

Jukka on ollut erittäin aktiivinen musiikkialan järjestötoiminnassa. Hän toimi Suomen Muusikkojen Liiton järjestösihteerinä ja Suomen Jazz & Pop Arkiston johtajana. Jukka on myös populaarimusiikin verkkomuseon Pomuksen isä.

Hänen kaudellaan arkisto julkaisi muun muassa seitsemän osaa suomalaisen jazzin historiasta kertovia CD-levyjä sekä järjesti näyttelyitä ja muita tapahtumia. Jukan keräämiä historiallisia jazzäänitteitä kuultiin Yleisradion ”Nauhallista jazziltaa” -ohjelmissa.

Jukan yksi merkittävimpiä saavutuksia on jazzin vaiheita esittelevän tietoteoksen kirjoittaminen. Nelisatasivuinen ja puolitoistatuhatta suomalaista jazzin soittajaa nimeävä ”Puuvillapelloilta kaskimaille – jatsin ja jazzin vaiheita” (1991) on edelleen alan tuorein yleisesitys. Se on kaikkien jazzin harrastajien ja jazzkirjoittajien ”Raamattu”. Kirja julkaistiin satavuotiaan Suomen kunniaksi uudistettuna sähköisenä versiona 2017

Jukka Haavistolle on myönnetty ansioistaan suomalaisen jazzin ja kevyen musiikin hyväksi muun muassa seuraavat palkinnot: 1995 Suomen Jazzliiton Andania -palkinto, 1995 Classic Jazz ry:n Louis Armstrong -palkinto, 2006 Suomen Jazzlegenda numero 11, 2007 Musiikkineuvoksen arvonimi ja 2010 Vuoden arkistoteko -palkinto uraauurtavasta toiminnasta jazz- ja populaarimusiikin kulttuuriperinnön hyväksi.

Kunniajäsen numero 7, Seppo Hovi 

Seppo Hovi tarinoi

Suuri yleisö tuntee Seppo Hovin (s. 29.11.1946) taiturimaisena pianisti/hanuristina ja valloittavana esiintyjänä monissa suosituissa TV- ja radio-ohjelmissa.

Sepon musiikissa sydämen toinen puoli on sykkinyt myös jazzille. Hän yhdistää säestys- ja musisointitehtäviinsä aina kun mahdollista jazzillisia aineksia. Sepolla on isänsä Onnin geeneistä peritty myötäsyntyinen mieli amerikkalaiselle svengille.

Siihen kuuluu kiinteästi länsimaisen musiikin elementit: Melodia, soinnut, rytmi ja värisävyt. Näillä operoidaan eikä työnnetä yhtään syrjään.

Svengi potkaisi Seppoon 1950-luvun puolivälissä. – Isäni vei minut kuuntelemaan Viihdemuusikkojen big bandin harjoituksia. Kun muut lähtivät tauolle, Valasteen Erkki, Häkä Katz ja Lindsrömin Eki jäivät jammailemaan… Sillä hetkellä svengi iskeytyi Sepon selkäytimeen ja matka on jatkunut jo yli 60-vuotta.

Tuleva maestro aloitti pianotunnit ja hankki perusteellisen koulutuksen Sibelius-Akatemiassa klassiseen pianoon. Isä tarjosi viulua, mutta Seppo piti päänsä ja otti pianon. Piano on kokonaisvaltainen soitin, jolla pystyy yksinkin tekemään aika paljon. Toisen pääsoittimensa, hanurin hän opiskeli itse.

Ammattimuusikon ura avautui Sepolle vuonna 1964, kun hän tuli toiseksi Pohjoismaiden pääkaupunkien välisessä kilpailussa jazzpianossa. Seppo toimi keikkamuusikkona kymmenisen vuotta Dannyn sekä Kirkan kiertueurkurina ja soitti studiomuusikkona muun muassa Juicen ja Baddingin levytyksissä. Yhteistyökumppaneita olivat myös Katri Helena ja M. A. Numminen.

– Ikätovereideni soittama jazz oli siihen aikaan modernia freetä, joka ei purrut minuun. Soitin mieluimmin rockia kuin tangoa. Tanssikeikoilla soitettiin usein ensimmäinen setti jazzahtavia kappaleita, varsinkin jos mukana oli kovia jazzareita kuten Esa Pethman ja Lill-Jörgen Petersen.

Muusikon työn ohella Seppo kävi opettajakorkeakoulun ja valmistui opettajaksi vuonna 1974. Hän toimi luokanopettajana helsinkiläisillä musiikkiluokilla kolmetoista vuotta. Opettajan töiden jälkeen Seppo teki merkittävän uran televisiossa. Hänet pyydettiin juontamaan TV1:n musiikkiohjelmia. Sen jälkeen hän teki MTV3:lla 16 vuotta ohjelmia, joita olivat esimerkiksi legendaarinen BumtsiBum!.

Seppo on myös tehnyt konsertteja oopperalaulajien kanssa pianistina, toiminut kapellimestarina ja sovittajana sekä erilaisten tapahtumien juontajana.

Sepon jazzmusisointi jäi kiireisinä ”ruuhkavuosina” lähinnä satunnaisiin keikkoihin ja yksityistilaisuuksiin. Hänen musiikissaan on kuitenkin aina säilynyt jazzillinen ote ja sykkivä svengi.

Svengi palasi Suomen Jazzlegendan nro 24 elämään tiiviimmin 2000-luvulla. Hän perusti Jaakko Rinteen kanssa vuonna 2012 Suomen PerinneJazz ry:n.

Seppo on ollut alusta lähtien yhdistyksemme sielu ja primus motor niin hallituksen jäsenenä, tapahtumien ideoijana kuin niiden toteuttajana.

Yhdistyksemme voimannäyttöjä ovat olleet hyvän menestyksen saaneet konserttisarjat. Näissä tapahtumissa Sepon taituruus, musikaalisuus ja instrumentaalinen sekä verbaalinen notkeus ovat osaltaan luoneet melkoisen menestystarinan yhdistyksellemme ja suomalaiselle perinnejazzille.

Myös yhdistyksemme toisen huipputuotteen em. konserttisarjojen päätöskonserteista tehdyn kaksois-CD:n aikaansaaminen on paljolti Sepon sekä Antti Sarpilan ja Wade Mikkolan ansiota.

Logonomit ry valitsi Sepon Suomen puhujamestariksi vuonna 1986, musiikkineuvoksen arvonimi myönnettiin 2012 ja Louis Armstrong -palkinto 2014.

Hallituksen jäsen Katriina Kamu

Katriina Kamu (s. 1964) on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri. Hän on opiskellut pianonsoittoa Helsingin konservatoriossa ja on musiikin suurkuluttaja.

Hän toimii nykyisin luokanopettajana, mutta on ensi lukuvuoden opintovapaalla ja opiskelee musiikkitiedettä.

Katriinalla on vankka musiikillinen tausta. Hän työskennellyt sivutoimisesti koko työuransa musiikin ja jazzin parissa.

Hän on toiminut mm. Savonlinnan Oopperajuhlien PR- ja lehdistötoimiston päällikkönä, Kaamosjazzien sopimusneuvottelijana, Pori Jazzien lehdistösihteerinä ja Suomen Jazzliiton toimistosihteerinä.