Helena Siltala on kuollut

Laulaja Helena Siltala (oik. Kronqvist) kuoli 17.7. 2022 menehtyi vakavaan sairauteen Helsingissä 91 vuoden iässä. Hän oli syntynyt 20.7.1930 Helsingissä.

Pitkäaikaisen ystävän ja yhteistyökumppanin musiikkineuvos Seppo Hovin mukaan ”Helena Siltala oli sanan varsinaisessa merkityksessä Vokalisti. Hän nousi nöyränä ja coolina musiikin tulkkina aivan kansainväliselle tasolle.

Erik Lindströmin yhtye keikalla Hämeenlinnassa 1950-luvun lopulla: Gustav Lackman, Risto Vanari, Tuomas Kalliala, Antero Stenberg,
Helena Siltala, Erik Lindström

Siltala lanseerasi omalla persoonallisella tavallaan ison levynmyyntivolyymin erikoisesti Erik Lindströmin sävellyksillä Ranskalaiset korot, Tuuli tuo tuuli vie ja Pikku Midinetti, josta hän sai kultalevyn.

Kun kuuntelee Siltalan upeita englanninkielisiä tulkintoja konserteissa sekä radionauhoituksia ei voi välttyä ajatukselta, että hän oli syntynyt väärään maahan.”

Helena Siltala aloitti esiintymiset vuonna 1953, jolloin Ossi Aallon orkesterin laulusolistina toiminut Sacy Sand jätti paikkansa ja orkesterin trumpetisti Rolf Kronqvist ehdotti tämän tilalle Helsingin jazzpiireissä tapaamaansa Siltalaa. Hänet tunnettiin iskelmistä, mutta läheisintä hänelle oli jazz, jota hän lauloi Erik Lindströmin yhtyeissä.

Erik Lindström kertoi, että hän tunsi Helena Siltalan vahvasti hengenheimolaisekseen, ja häntä viehättivät etenkin Siltalan verevä ääni ja voimakas eläytymiskyky: “Helena tulkitsee sävellykseni juuri niin kuin olen ne ajatellut ja kirjoittanut.”

EL Dream Team 2010: Pentti Lasanen, Wade Mikkola, Helena Siltala, Jartsa Karvonen, Pekka Toivanen ja Seppo Hovi

Yhteistyö Erik Lindströmin kanssa alkoi vuonna 1955, jolloin Siltalasta tuli Erikin veljen Olle Lindströmin yhtyeen laulusolisti. Tuon vuoden joulukuussa hän levytti Erik Lindströmin kvintetin kanssa jazzstandardin Some of These Days.

Vuosina 1961–1968 Siltala oli miehensä trumpetisti Rolf Kronqvistin yhtyeen laulusolistina. 1970-luvun loppupuolella hän esiintyi mm. Happy Swing Bandin ja Jazz Society BB:n solistina.

2000-luvulla Siltala teki yhteistyötä myös seniorimuusikko Raimo Virtasen yhtyeen kanssa. Yhteistyön tuloksena he levyttivät vuonna 2008 Raimo Virtasen sävellyksiä ja Seppo Palon sanoituksia. Levyn nimi on Haaveita.

Helena Siltala on ollut tuttu näky myös pääkaupunkiseudun jazztapahtumissa mm. Storyvillessä ja Suomen PerinneJazz ry:n konserteissa.

Vuosituhannen vaihteessa Erik Lindström kokosi jälleen orkesterin ja solistiksi tuohon Dream Teamiin asettui luonnollisesti Helena Siltala.

Veikko Hakkarainen (vas.), Jaakko Harjula, Antti Sarpila, Kalle Kaartinen, Sven Nygård, Seppo Hovi, Helena Siltala, Thomas Rönnholm, Timo Valkamo, Wade Mikkola ja Niklas Andersson. KUVA Pirta Mikkola

Helena Siltala kertoi tutustuneensa jazziin lankonsa suuren levykokoelman välityksellä ollessaan lapsenpiikana sisarensa perheessä 1940-luvun lopulla.

Erityisesti hän on muistellut ihastuneensa Artie Shawn esityksiin sekä samoihin aikoihin elokuvateattereissa pyörineeseen Glenn Milleristä kertoneeseen elokuvaan.

Helena Siltala on palkittu vuonna 2002 Classic Jazz ry:n Louis Armstrong –palkinnolla. Vuonna 2004 hänelle myönnettiin Suomen Jazzlegenda –palkinto (nro 7). Helena Siltala kutsuttiin Suomen PerinneJazz ry:n kunniajäseneksi numero 3 vuonna 2014.
.