Alex Ikonen ja Kimmo Leppälä valloittivat Nyyrikissä

Suomen PerinneJazz ry:n Nyyrikin jazz-ilta 15.3. alkoi Juha Nevalaisen vuonna 2010 taltioimalla Barbeque Jazz Bandin (BJB) keikalla Taavetin Valleilla. Bändin jäseniä oli kokoontunut seuramaan elokuvaa ja muutakin yleisöä sopivasti paikalla.

 

Edelleen lähes samassa kokoonpanossa aktiivisesti toimiva BJB esiintyi edukseen jo elokuvan tekoaikoihin. Olipa Juha saanut taltioitua elokuvan alkujaksoon myös marssiosuuden Uriel Hiltonin sateenvarjonsa keralla.

Uriel Hylton Vallijameissa

Elokuvan jälkeen ilta jatkui alakerran Jazzkellari Iltatähdessä Kimmo Leppälä Quartetin tahdittamana. Hän lienee tällä hetkellä yksi maamme valovoimaisimmista puupuhaltimien soittajista. Kimmo on  ammattilainen myös orkesterinjohtajana aina sinfoniaorkestereita ja big bandejä myöten.

Kari Korpinen (vas.), Alex Ikola, Ari Ikonen ja Kimmo Leppälä

Kimmon tenorisaksofoni ja klarinetti soivat vaihtelevasti tarpeen mukaan niin hempeissä balladeissa kuin voimakkaita volyymeja vaativissa, jopa rokahtavissa kappaleissa. Niistä esimerkkeinä Angel Eyes ja Route 66.

Robi de Godzinsky

Kimmo Leppälä Quartetin basistina tuurasi aina valmis ammattilainen Kari Korpinen, joka oli saatu paikalle pikahälytyksenä. Kokoonpanoon normaalisti kuuluva Kimmon oma poika Ilkka oli estynyt sairauden vuoksi.

Quartetin vakio-vokalisti Alex Ikonen on loistava laulaja. Erityisen sopiva perinteisten swingien ja swengien tulkiksi …Sinatra, Nat King Cole ja Bublee. Alex on kaivattu nuoren polven lisä
swing laulajiemme vähäiseen joukkoon.

Jarmo Nissinen

Kimmo Leppälän mukaan Alexia on houkuteltu POP-laulajien riveihin. Hän on kuitenkin todennut, että “swingeistä tykkään enemmän.” Hieno päätös uravalinnalle! Alex lauloi paria instru-kappaletta lukuun ottamatta koko repertuaarin lävitse. Joukossa oli toki myös perinteisiä lattareita kuten Sway ja Nature Boy.

Hienosti taipui orkesteri rytminvaihdoksiin, rumpalina Ari Ikonen ja pianistina Robi de Godzinky. Kimmo pyysi mukaan myös kitaristi Jarmo Nissisen sooloilemaan sekä muutamaan biisiin trumpetisti Risto Oinaalan. Hieno ele esiintyvän orkesterin ja yleisön välisestä vuorovaikutuksesta.

Kappale Säkkijärven polkka kuultiin uutena swing sovituksena. Sen esittämisessä viimeistään sai kokea koko bändin taitavuuden. Ei varmasti ollut helppo soitettava tämä Kimmon sovitus vanhasta haitari-kappaleesta!

Oma lukunsa olivat sitten illan päätösjamit. Uskallan sanoa, että parhaat aikoihin. Yllätyksenä Alex ja koko Quartet olikin valmistautunut jatkamaan jameissa pienen tauon jälkeen muiden vapaa-ehtoisten kanssa. Kari Korpinen ja Ari Ikonen pääsivät vapaalle. Kari onnistui myymään pari SPJ ry:n levyä. Ilta tuotti myös yhdistykselle pari uutta jäsentä.

Jammailua

Jameissa bassonvarteen tarttui Mikael Bobacka ja rumpaleina vuorottelivat Timo Valkamo sekä Erkki Hurri. Muitakin soittajia löytyi: Jarmo Karamäki (ts), Alvi Leppälä (ts), Risto Oinaala (tp), tuntemattomaksi jäänyt alttosaxofonisti sekä Jukka Järvelä (banjo). Myös Jarmo Nissinen oli vaihtanut kitaran banjoon. Kimmo johti koko jamit ja valitsi jami-kappaleetkin.

Risto Oinaala (vas.), Mikael Bobacka, Alex Ikola, Jarmo Karamäki ja Kimmo Leppälä

Alex jaksoi laulaa. Lavalla kuultiin ja nähtiin kaksi Leppälän polvea. Isä Alvi Leppälä ja poika Kimmo. Kimmo oli valinnut illan viimeiseksi kappaleeksi hyvin, jopa koko maailman tilanteeseen sopivan, What A Wonderful World– kappaleen. Kaunis päätös Suomen PerinneJazz ry:n elokuva- konserti- ja jami-illalle maaliskuussa Ravintola Nyyrikissä.

VIDEOT: Jarmo Nissinen

TEKSTI ja KUVAT Jaakko Rinne (Nyyrikin jazziltojen tuottaja)