100th Anniversary of Erik Lindström

Suomen PerinneJazz ry:n kymmenvuotisjuhlavuoden pääkonsertti pidetään ke 7.9. klo 19.00 Savoy-teatterissa Helsingissä. Konsertilla kunnioitetaan yhdistyksemme ensimmäistä kunniajäsentä, säveltäjä, kapellimestari ja muusikko Erik Lindströmiä. Hänen syntymästään tuli kuluneeksi sata vuotta 29.5.2022. Lipunmyynti alkanut!

Erik Lindström 2012, Kuva: Matti Korhonen, Jazzrytmit

Erik Lindström (1922-2015) KUVA Matti Korhonen

Erik Lindström oli suomalaisen iskelmän keskeisiä säveltäjiä, tuottajia ja taustavaikuttajia. Hänen juurensa olivat jazzissa.

Lindström uudisti merkittävästi suomalaista iskelmää irrottamalla sitä saksalaisista ja slaavilaisista vaikutteista, tuomalla siihen jazzia ja ranskalaisia sävyjä.

Jazzmuusikkona Lindström oli elämänsä viimeisiin vuosiin asti suvereeni. Hänet valittiin usein säestämään Suomessa vierailleita kuuluisia jazzmuusikkoja. Lindströmin yhtye Dream Team oli myös tärkeä perinteisen jazzin foorumi.

Erik Lindström oli merkittävä vaikuttaja juhlavuottaan viettävässä Suomen PerinneJazz ry:ssä. Hän esiintyi yhdistyksemme ensimmäisessä tapahtumassa syyskuussa 2012 Helsingin Suomalaisella Klubilla. Vuonna 2001 Suomen Big Band yhdistys valitsi hänet Suomen ensimmäiseksi Jazzlegendaksi.

Sibelius Akatemia

Sibiksen nuoria KUVA Veikko Kähkönen

Juhlakonserttimme orkesterina esiintyy Classic Jazz Society Quintet, johtajina Seppo Hovi ja Antti Sarpila sekä solistina Sibis Jazz Youngsters.

Yhdistyksen oma orkesteri tekee tunnetuksi Erik Lindströmin laajaa tuotantoa. Sibelius Akatemian nuoriso-osaston uuden sukupolven huippumuusikot vierailevat tehden aikamatkan jazzin historiaan ja lopuksi molemmat yhtyeet soittavat yhdessä parhaassa “Jazz At The Philharmonics” hengessä.

Quintetissa soittavat Seppo Hovin (juonnot, p, acc) ja Antti Sarpilan (cl, sax) lisäksi Pekka Toivanen (sax), Wade Mikkola (b) ja Jartsa Karvonen (drm). Illan ohjelmisto on ajatonta Classic Jazzia, Louis Armstrongista – Charlie Parkeriin.

SEPPO HOVI (s. 1946) piano, harmonikka. Hovi on jazzin ja musiikkitaustaisen viihde-, sekä tarinagenren todellinen moniosaaja. Hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa klassista pianonsoittoa, mutta innostui jo kouluaikoina jazzista. Valmistuttuaan opettajakorkeakoulusta hän toimi luokanopettajana musiikkiluokilla 13 vuotta.

Päätoiminen muusikko ja musiikkiohjelmien juontaja Hovi on ollut 80-luvun lopulta lähtien muun muassa YLE:llä ja MTV3-kanavalla. Hän on vieraillut kapellimestarina useissa eri sinfoniaorkestereissa, johtaen konsertteja ooppera-aarioista swingjazziin.

ANTTI SARPILA (s. 1964) klarinetti, saksofonit, piano. Sarpila on yksi harvoja kansainvälisesti tunnettuja jazzmuusikoitamme. Kotimaa on edelleen Suomi, mutta estradina koko maapallo. Hän on kysytty solistivieras jazzympyröissä eri puolilla maailmaa. Sarpila sai ensimmäiset oppinsa niin sanotusti isän kädestä.

Saksofonisti Kari Sarpila oli yksi Pori Jazzien perustajajäsenistä ja tällä festivaalilla Antti tapasi maailmankuulun amerikkalaisen jazzklarinetistin Bob Wilberin ja pääsi hänen oppilaakseen 1980-luvulla. Wilber vuorostaan 1940-luvulla nuoruudessaan asui ja opiskeli jazzin alkuajan pioneerin Sidney Bechetin luona.

Näistä perintötekijöistä on lähtöisin Sarpilan kiinnostus ja kunnioitus jazzin traditioita kohtaan. Sarpilan tavoitteena on omalla persoonallisella tavallaan yhdistellä jazzin alkuvaiheiden mestareilta imemänsä vaikutteet.

 

PEKKA TOIVANEN (s. 1961) saksofonit, klarinetti. Toivanen on tehnyt musiikkia yli 35 vuotta tyylikkään johdonmukaisesti konstailemattoman jazzmusiikin puitteissa. Sibelius-Akatemian jazzosastolle ensimmäisten joukossa vuonna 1983 päässyt keskeinen luottomuusikko on aktiivisesti kantanut jazzin perinteiden soihtua ikätovereidensa joukossa.

Hän toimi pitkään Espoo Big Bandin kapellimestarina, johtaen orkesteria, kun vierailevana solistina oli esimerkiksi pianisti McCoy Tyner tai saksofonisti Joe Henderson. Hän on julkaissut useita levyjä, jotka esittelevät hänen taitoaan myös säveltäjänä. Opetustyössä Toivanen toimii tällä hetkellä Savonia-ammattikorkeakoulun rytmimusiikin lehtorina.

ATRO ”WADE” MIKKOLA (s. 1956) kontrabasso. Mikkola tunnetaan luotettavana kontrabasistina, säveltäjänä, sovittajana, opettajana ja luennoitsijana. Hän vietti USA:ssa 14 vuotta perehtyen jazzmusiikin perinteisiin mustan kulttuurin parissa. Vuodet 1993–97 Mikkola asui New Yorkissa ja toimi siellä aktiivisesti ammattimuusikkona. Hän on ensimmäinen suomalainen, joka on USA:ssa suorittanut ylemmän korkeakoulututkinnon jazzmusiikista.

Suomeen palattuaan hän on ollut aktiivinen maamme jazzkentällä ja toiminut opettajana muun muassa Pop & Jazz Konservatoriossa ja Sibelius-Akatemiassa. Hyvää keikkatahtia ylläpitävä basisti on heiluttanut amerikkalaisen jazzperinteen lippua myös aktiivisena keskustelijana, sekä toimimalla useassa alan järjestössä.

JARTSA KARVONEN (s. 1955) on kysytty suomalainen rumpali ja rumpujen soiton opettaja. Hän on toiminut vuodesta 1984 lähtien pääasiallisesti studio- ja freelancermuusikkona. Karvosta voi kuulla noin 5000 äänilevyraidalla jazzista kotimaisen populaarimusiikin suosituimpiin tähtiin. Lisäksi hän on soittanut teatteriproduktioissa ja TV:ssä.

Hänen erityisosaamisensa on New Orleans -tyylinen ”street beat” -rummutus, josta on päästy nauttimaan monissa maamme perinteisen jazzin kärkiyhtyeissä, kuten DDT Jazzbandissa, Spirit of New Orleans -yhtyeessä, Wade Mikkola Bandissa ja New Orleans Rhythm Gangissa.

SUOMEN PERINNEJAZZ RY:n (per. 2012)  tarkoituksena on perinteisen jazz-musiikin – erityisesti swing-musiikin – vaaliminen ja tunnettuuden yläpitäminen. Perustamisen taustalla oli huoli tämän meille tärkeän musiikkilajin hiipuminen pois suomalaisesta kulttuuritarjonnasta.

Yhtenä syynä huoleemme on ollut eri kanavien, myös valtiollisen Yleisradion, musiikkitarjonnan suuntautuminen paljolti nuorempien ikäpolvien suosimaan, elinkaareltaan lyhytikäisempään musiikkiin. Toisena syynä huoleemme on sanan ”jazz” muodostama mielikuva vaikeasti ymmärrettävästä musiikin lajista.

Jukka Laitasalo

Näihin haasteisiin yhdistyksemme on tarttunut ponnekkaasti järjestämällä konsertti- ja jamitoimintaa, julkaisemalla Jazzrytmit -verkkolehteä sekä tuottamalla äänitteitä ja painotuotteita.

Vm. esimerkkeinä hyvän suosion saavuttaneet, Savoy-konserteista 2017–2019 koottu kaksois-CD: The Best of Finnish Classic Jazz sekä levyn pohjalta tehty mietekirja: Takapotkun taikaa – kakkosnelonen jazzin rakennuspalikkana.

100th Anniversary of Erik Lindström -konsertti on yhdistyksemme tämän vuoden kärkitapahtuma ja tärkein vastauksemme haasteisiin.

Lämpimästi tervetuloa!

Jukka Laitasalo
Puheenjohtaja, Suomen PerinneJazz ry

www.lippu.fi

SPJ:n jäsenet muistakaa käyttää jäsenetunne lippua ostaessanne: Erikoishinta 30.00 euro + 3.50 + tilausmaksu 1.50 eur.

Artikkelikuva: Pirta Mikkola